EURO a murit, trăiască Mondialul! Cum va arăta România în următoarea campanie de calificare

România a făcut o figură cu mult peste așteptări la Euro 2024, câști­gând grupa și ieșind onorabil în op­timi. Vom mai trăi câteva zile cu satis­facția performanței naționalei la Cam­pionatul European, apoi gândurile vor merge spre viitor, unde ne așteaptă două competiții de foc: Liga Națiunilor și preliminariile Mondialului din 2026, scriu cei de la Adevărul.

Perspective bune
Dacă în Liga Națiunilor misiunea pare mai ușoară – vom întâlni Kosovo, Lituania și Cipru, obiectivul fiind pro­mo­varea în divizia secundă -, califi­cările la Cupa Mondială 2026 găzduită de SUA, Canada și Mexic vor fi sufo­cante, având în vedere că la turneul final merg direct doar câștigătoarele grupelor.
Startul se dă deja în luna martie a anului viitor, iar perspectivele sunt bune, având în vedere că naționala are acum format un nucleu de jucători. Însă în mod sigur vor fi modificări în formula standard, mai ales că România nu are în acest moment nici măcar selecționer, după încheierea mandatului lui Edi Iordănescu. Că va fi același antrenor, că va fi altul, în naționala României se vor înregistra modificări, unele începând chiar cu partidele din toamnă din Liga Națiunilor.

Florin Niță va lăsa
locul ”mânjilor”
În poartă, Florin Niță s-a remarcat la EURO, fiind considerat cel mai bun om al echipei, chiar dacă a greșit la un gol cu Olanda. Dar să nu uităm că în pre­liminarii a apărat Horațiu Moldovan, care ne-a scos în multe situații dificile, iar Ștefan Târnovanu are mare poten­țial.
Cum Niță va avea aproape 38 de ani la data începerii preliminariilor, e de așteptat ca unul dintre ”lupii tineri” să-i ia locul de titular. România mai are un portar de valoare, pe Ionuț Radu, iar acesta poate deveni o variantă fiabilă dacă își va găsi o echipă la care să joace. Marian Aioani și Răzvan Sava își așteaptă și ei rândul la prima repre­zentativă.

Radu Drăgușin,
stâlpul apărării
Pe linia de fund, reconstrucția va începe lui Radu Drăgușin, văzut deja liderul naționalei în viitor. Colegul său din linia de fund, Andrei Burcă, titular în toate meciurile de la EURO, ar putea face un pas în spate, având în vedere că în acest moment nu are echipă, că joacă în fotbalul arab și că bate spre 32 de ani.
O variantă de înlocuire ar fi Bogdan Racovițan, care să fie integrat ușor-ușor în echipă în vederea campaniei pentru Mondial. Stoperul născut în Franța a împlinit 24 de ani și este om de bază la Rakow, campioana Poloniei. El a fost încercat de Edi Iordănescu la Euro, în două rânduri. Contra Olandei a fost ezitant la încput, dar apoi a prins încredere și a avut intervnții bune.

Nicușor Bancu,
„pândit” de tineri
Pe flancul drept, Andrei Rațiu și-a câștigat postul prin evoluții apreciate și are dublaj pe post în persoana lui Vasile Mogoș. Pe partea stângă avem cele mai mari probleme, chiar dacă Nicușor Bancu, criticat de mulți, a jucat bine. El nu are rival pe post, iar la Mondialul din 2026 va avea 34 de ani, astfel că în viitorul apropiat sunt așteptați să-și facă loc la națională Raul Opruț (26 de ani, Dinamo), Andrei Borza (18 ani, Rapid) sau Andres Dumitrescu (23 de ani, care aparține de Slavia Praga).
La mijloc, Nicușor Stanciu e bătut în cuie, chiar dacă s-a stins după meciul cu Ucraina și joacă de ani buni în China sau în Golf. Răzvan Marin are și el postul asi­gurat, în timp ce Dennis Man, Ianis Hagi, Florinel Coman, Valentin Mihăilă și Deian Sorescu se bat pentru a juca în flancuri.
La închidere, alegerea selecțione­rului a fost Marius Marin, jucător constant bun. Însă el va trebui să se lupte pentru titularizare cu Vladimir Screciu, care s-a accidentat și a ratat convocarea la turneul final. Tot după perioadă de indisponibilitate va reveni și Olimpiu Moruțan, care a pus umărul serios la calificarea la Euro 2024.

Miza mai mică pe
Alibec și Pușcaș
În atac, Denis Drăguș și-a câștigat locul de titular, mai ales că va juca din sezonul viitor la o echipă mare, Trabzonspor. Cel mai probabil, Denis Alibec și George Pușcaș vor ieși din circuitul naționalei, primul din cauza vârstei, al doilea pentru că nu-și re­găsește forma de câțiva ani încoace.
Daniel Bîrligea, care nu a prins minute în Germania, cu siguranță va juca mai des la națională, iar Louis Munteanu, ”sărit” din schemă de Edi Iordănescu la Campionatul Mondial, are toată cariera înainte, la numai 22 de ani.

Articol preluat de pe mesagerulhunedorean.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.