Efectele pandemiei: consumatorii înlocuiesc tipurile de carne mai scumpe cu carne de pasăre

Pandemia de coronavirus (Covid-19) provoacă dificultăți fără precedent pentru sectorul agroalimentar al UE. Acest sector răspunde și se adaptează noilor circumstanțe cu eficiență, susținut de măsurile adoptate de Comisia Europeană, se arată într-un raport publicat de Executivul comunitar.

Producția de carne de vita a UE a scăzut anul trecut din cauza prețurilor mai reduse și a reducerii efectivelor, pentru 2020 fiind estimat de asemenea un declin. În schimb, producția de carne de pasăre a UE a continuat să crească în 2019, în urma majorării cererii. Tendința ar urma să continue și anul acesta, consumatorii înlocuind tipurile de carne mai scumpe cu carne de pasăre.

Și producția de carne de porc ar urma să crească ușor anul acesta, datorită cererii din Asia (în urma impactului epidemiei de pestă porcină africană, în special în China). Exporturile UE ar urma să crească cu 12%, după un avans de 17% în 2019, dar în UE consumul ar urma să scadă din cauza prețurilor ridicate.

Sectorul cărnii de oaie și de capra din UE este afectat de pandemie, iar producția în blocul comunitar ar urma să rămână stabilă în 2020, se arată într-un raport publicat de Comisia Europeană.

Sursă: IndustriaCărnii