DUPĂ 27 DE ANI, CLĂDIREA „FANTOMĂ” DIN DEVA SE VA TRANSFORMA ÎN CEL MAI MODERN LICEU VOCAȚIONAL

După 27 de ani de când a început construirea clădirii din apropierea Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, administrația locală este decisă să transforme ruina, în cel mai modern liceu vocațional. Primarul reședinței de județ, Florin Oancea, spune că până la finalul acestui an lucrările vor fi finalizare și, cel mai probabil, elevii vor putea studia aici.

Administrația publică locală din Deva este decisă să transforme o ruină în cel mai modern liceu vocațional: Liceul de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” Deva. După 27 de ani, de când a demarat construirea acestei clădiri, timp în care a folosit drept adăpost oamenilor străzii și câinilor comunitari, clădirea din apropierea acestui liceu, își va schimba înfățișarea.

„Am inițiat un amplu proiect pentru achiziționarea de către Primăria Deva a tuturor clădirilor abandonate din municipiu, renovarea acestora și redarea lor circuitului firesc, al utilității publice pentru cetățenii Devei. În ședința de Consiliul Local am supus aprobării consilierilor locali preluarea investiției în curs de execuție Liceul de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță”, acea clădire abandonată din centrul orașului, pe care am ecologizat-o la începutul acestui an. După 27 de ani de la începerea construcției, noi o vom finaliza”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Lucrările, finalizate până la finele acestui an

Edilul reședinței de județ dă asigurări că această clădire va deveni funcțională în acest an, iar elevii acestui liceu o vor putea folosi. Mai mult decât atât, clădirea va fi una modernă, cu dotări de ultimă generație. „După preluarea în evidențele contabile, va fi efectuată o expertiză tehnică și vom comanda o evaluare prin care să se stabilească valoarea justă a investiției în curs. Astfel, elevii acestui liceu vocațional vor avea, la finele anului viitor, un spațiu modern, cu dotări de ultimă oră, fără a mai fi nevoiți să studieze în mai multe locații din oraș. Iar în centrul orașului nostru nu va mai exista o ruină care să-i păteze strălucirea”, a conchis Florin Oancea.

Istoria clădirii

În anul 1993 au fost demarate lucrările de construcție pentru acest obiectiv, însă au fost întrerupte în anul 1997, din lipsă de finanțare, fără a se lua măsuri de conservare a lucrărilor executate, din cauza unui litigiu pentru o parte din terenul pe care a fost ridicată construcția. Litigiul a fost soluționat prin Dispoziția nr. 1494/2007, modificată ulterior prin Dispoziția nr. 1366/2008. Clădirea a fost finanțată de Ministerul Educației. În anul 2007, a fost încheiat Protocolul de Predare-Primire între Instepctoratul Școlar Județean Hunedoara și municipiul Deva, în baza căruia s-a transmis către IȘJ, investiția în curs de execuție, aferentă obiectivului „Liceul de Muzică și Arte Plastice Sigismund Toduță”, către municipiul Deva, în vederea finalizării acestuia. Valoarea lucrărilor decontate de IȘJ Hunedoara pentru acest obiectiv de investiții este de 6.479.830 lei.

Liceul are 1.143 de elevi, repartizați în cinci locații, în diferite părți ale orașului. Astfel, sunt 431 de școlari care studiază în clădirea liceului corp A, de pe strada Ciprian Porumbescu, 201 elevi în corpul B, situat pe strada Avram Iancu, 341 de elevi studiază în clădirea liceului, în corpul C, pe strada Titu Maiorescu, 131 de elevi în clădirea grădiniței liceului, pe strada Ciprian Porumbescu și 39 de elevi în clădirea Școlii Viile Noi.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.