Marea temere a drumarilor este că nu vor mai fi bani la buget și vor rămâne cu facturile neplătite, situație care s-ar putea prelungi și în 2025.
Afaceriștii, în general, se așteaptă la o creștere a taxelor începând cu 2025, situația urmând să revină la normal undeva prin 2027.
Se știe că guvernul a aprobat mai multe facilități pentru ca persoanele sau firmele cu datorii să achite debitele restante până la 25 noiembrie. Concret, au fost anulate dobânzile şi penalitățile de întârziere, fiind acordată în același timp o bonificație de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Măsurile au rolul de a veni în sprijinul contribuabililor, pe fondul lipsei temporare de lichidități din piață, susțin guvernanții.
În aceste condiții, nu este deloc exclus ca lucrările să rămână neplătite. De altfel, este binecunoscut faptul că statul întârzie cu lunile plata facturilor la lucrările pe care le-a contractat cu firmele din construcții, iar din acest motiv se creeze blocaje financiare în lanț.
Reprezentatul patronatului consideră că abia de prin 2027 s-ar putea reveni la situația de acum.
Guvernul urmează să adopte începând cu 2025 o serie de măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar care ar putea să crească până la 7-8%. Printre aceste măsuri, s-ar putea număra și eliminarea altor stimulente fiscale pentru angajații din construcții, conform unor recomandări făcute de Banca Mondială în anul 2023. (K.S.)
Leave a Reply