Prima zi de grădiniță este una încărcată de emoții atât pentru copilul care pornește pe primul lui drum necunoscut, cât și pentru părinți. Această nouă etapă este esențială, fiind fundamentul pe care va crește viitorul adult. Un copil care crește într-un spirit de prietenie și acceptare (acasă și la grădiniță) învață să găsească iubirea pretutindeni. Cu toate astea, tu, ca părinte trebuie să te îngrijești ca acest pas important să nu îl zbuciume. De aceea:
Cum să îți pregătești copilul pentru grădiniță?
- Dezvoltă-i abilitățile de auto-ajutorare
Chiar dacă puiul de om este încă mic și tu folosești în continuare scutece de la Auchan care sunt calitative și blânde cu pielea copilului sunt alte lucruri pe care acesta le poate învăța înainte de a merge la creșă sau grădiniță. Cu toate astea, el ar trebui să știe să se șteargă la guriță după ce a terminat de mâncat și să-și sufle nasul fără ajutor. Cel mai important este ca el să se simtă în siguranță și confortabil să ceară unui adult ajutorul atunci când este necesar.
- Independența o învață în familie
Încurajează-ți copilul să se îmbrace singur, să folosească baia fără asistență și să se spele pe mâini fără a-i reaminti tu de fiecare dată sau și să-și pună singur pantofii în picioare. Ar fi bine ca micuțul să folosească tacâmuri speciale pentru vârsta lui, astfel încât să se poată servi singur la masă și să te ajute cu strângerea mesei. Aceste abilități îl vor ajuta enorm într-o comunitate lărgită, așa cum este grădinița.
- Învață-l ce presupune responsabilitatea
Dacă nu ai făcut-o deja, ar fi bine să începi ușor, ușor să transferi mici responsabilități copilului. De exemplu, după ce ați fost la piscină, poți să-ți pui copilul să se ocupe de golirea rucsacului, de reumplerea sticlelor de apă sau de agățarea costumului de baie ud. Chiar dacă este mai ușor să îndeplinești tu aceste sarcini, lasă-l să înțeleagă și să accepte responsabilitatea; una dintre abilitățile esențiale pentru un viitor adult încrezător și sigur pe sine.
- Încurajează-l să dezvolte și să urmeze rutine (așa cum va face la grădiniță)
Ca părinte ar fi bine să dezvolți rutine de dimineață care se vor transfera în timp, într-un cadru școlar și educativ. De exemplu, ca toți ai casei să se trezească aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, să se schimbe de pijama în haine de casă și să ia micul dejun împreună reprezintă modalități potrivite de a avansa frumos spre un mediu școlar, așa cum este grădinița.
- Recunoaște-i copilului emoțiile
Ar fi bine să eviți să vorbești mult prea mult despre grădiniță sau să aștepți până se apropie sfârșitul verii. Nu știi cum va reacționa și se poate exprima nervos, va refuza să meargă și va face tantrumuri. Alternativ, copilul se poate simți foarte entuziasmat să înceapă grădiniță și să cunoască copii. Indiferent de ceea ce simt, recunoaște-i emoțiile (fie ele negative sau pozitive) și fii alături de el. În același timp scurte vizite la grădiniță pentru a-și cunoaște doamna educatoare ar putea să-l ajute până în momentul în care va intra cu „acte în regulă‟ în grupa baby.
În concluzie, intrarea la grădiniță este o etapă importantă atât pentru copil, cât și pentru adulți. Ușor nu este, dar cu blândețe, delicatețe și iubire totul este mai simplu.
Sursă foto: Unsplash.com
Leave a Reply