De două decenii, fosta carieră minieră din Teliucu Inferior a fost inundată treptat de izvoarele subterane. Nivelul apei a crescut continuu formând un lac care a ajuns la o lungime maximă de peste 720 de metri, la o lățime maximă de peste 250 de metri și la o suprafață de peste 12 hectare.
#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}
Localnicii susțin că în unele zone, tăul are o adâncime de peste 60 de metri. Apele au înghițit uriașa carieră a minelor de fier, gurile de mină și câteva ruine masive de beton ale fostei exploatări industriale. Au transformat apoi o mică „peninsulă” folosită ca loc de refugiu pentru pescari într-o insuliță, care în final, în ultimele luni, a ajuns și ea, cu totul, sub ape.
„Locuri de pescuit încă mai sunt pe malul lacului, iar pește este destul. Scăldatul este interzis, din cauza curenților din lac și al alunecărilor de teren, dar unii, mai „curajoși”, își încearcă vara norocul. Apele cresc cu vreun metru – doi pe an sau cu un centimetru pe zi, depinde și de cât plouă. Pescarii au pus un băț în apă, gradat, pentru a vedea cât crește tăul”, povestește Ioan, un localnic din Teliucu Inferior.
Oamenii privesc cu uimire către lacul din ce în ce mai adânc și mai întins, dar unii sunt îngrijorați de situația acestuia. Mai multe alunecări de teren care au avut loc în ultimii ani pe versanții care mărginesc apa au ridicat problema stabilității malurilor. În unele zone, marcate cu bandă, accesul este oprit. La câțiva metri de vechea carieră minieră care a căpătat cu timpul aspectul unei căldări cu pereți roșiatici, curge canalul Cernei, însă deocamdată nu există un corespondent între lac și râu. Lacul Teliuc se află la circa trei kilometri de Lacul Cinciș și la circa 5 kilometri de Hunedoara.
comentarii
Leave a Reply