CU GÂNDUL LA OLIMPIADĂ. GIMNASTELE DE LA DEVA AU PLECAT LA CAMPIONATELE MONDIALE

Din 2 octombrie la Stuttgart, în Germania, se vor desfășura întrecerile unei noi ediții a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică.

 

 

Competiția este una extrem de importantă, deoarece va desemna echipele calificate la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

 

Fetele stau bine cu moralul

 

Înaintea de plecarea spre Germania, care a avut loc sîmbătă dimineaţă, antrenorul coordonator al lotului naţional care se pregăteşte la Deva, profesorul Nicolae Forminte, a acordat un interviu presei sportive hunedorene.

 

Reporter: Domnule profesor, cum stau fetele cu moralul?

Nicolae Forminte: A venit si momentul plecării, care e ca o izbăvire, pentru că prea multe discuții au fost legate de participarea noastră la această competiție. Eu cred că fetele stau bine. O parafrazez pe una dintre ele, dintr-un un interviu recent, care spune că avem echipă, avem valoare. Cam asta ar fi starea de spirit a fetelor. Mă bucur că ele sunt încrezătoare și să sper că au dreptate.

Rep.: La naționale s-a văzut că ați fost supărat pentru că unele dintre fete nu și-au dus până la capăt exercițiile de la bârnă şi paralele. Ați trecut de momentul acela?

N.F.: Toată lumea m-a văzut la naționale îngândurat și fiecare a tras ce concluzii a dorit. În momentul în care ai în competiție șapte fete și vezi că durerile nu trec și se acutizează te întrebi, ca antrenor, dacă ajungi la concursul de obiectiv cu gimnastele. Expresia fetei mele putea să spună orice. Nu eram supărat, eram doar îngândurat și preocupat, deoarece sunt unii care îşi amintesc doar de două ori pe an că avem gimnastică în România. Noi, cei de aici, din sală, cunoaștem cel mai bine adevărul. E greu să ai șase gimnaste din care să aliniezi cinci pe foaia de concurs la un campionat mondial. Asta exprima feța mea, nicidecum o supărare pentru că fetele nu și -au făcut toate execuțiile la aparate.

Rep. : La Stuttgart, competiție de calificare la Olimpiada de la Tokyo din 2020, plecaţi tot așa de îngândurat?

N. F.: Eu nu sunt îngândurat de echipă, de fete, de competiție. Eu sunt îngândurat de faptul că opinia publică nu înțelege că această generație de sportive trece printr-o perioadă grea, că numărul de practicante este foarte redus, iar noi continuăm să trăim în trecut, fără să ne raportăm la prezent. Sunt îngândurat pentru că minuni peste noapte nu se pot petrece. Astea sunt fetele pe care le avem la dispoziție, cu acestea mergem la competiție, iar concursul ne va arăta cât sunt ele în stare să facă. Continuăm să trăim într-o gândire iluzorie, că orice fată care intră pe ușa unei sălii de gimnastică devine automat campioană mondială sau olimpică. Dar orice copil care intră pe această ușă a sălii, intră cu niste spreranțe sau vise, iar pe parcurs acestea se dovedesc a fi, de foarte multe ori, prea mari. Eu am zis ca ai nevoie de voință, de putință si de credință în ceea ce poți să faci. Dar nu întotdeauna acestea se pot găsi la fiecare gimnastă.

 

Cu speranţă şi optimism

 

Rep.: Toată lumea așteaptă un rezultat bun de la echipă și calificarea. Dacă nu va fi aşa, vor fi foarte multe supărări, în special în rândul celor care nu cunosc situaţia reală. Există şi varianta calificării individuale. Credeți că sunt gimnaste dintre cele cu care mergeți la mondiale, să obţină calificarea individuală la Tokyo, dacă, repetăm, se va rata cea la echipă?

N. F.: Este greu de spus. Concursul e concurs. Durerile de care suferă unele dintre fete se pot acutiza oricând. Eu nu fac niciodată pronosticuri. Eu am fost primul care am enunțat ideea că două cicluri olimpice consecutive fără calificarea gimnastelor noastre la Jocuri este un lucru neplăcut pentru sportivele noastre, şi asta a fost înainte de Rio. Calificarea este dificilă, nivelul gimnasticii de preformanță a crescut foarte mult, sunt multe țări care au valoare pentru calificare la Jocurile Olimpice și să construiesti o echipă de gimnaste valoroase în 3-4 ani, de la zero, este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil. În ceea ce priveste calificarea la individual de la mondiale, concursul este concurs şi noi sperăm ca acest lucru să se întâmple.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.