Volumul intitulat “Contribuții ale Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire”, semnat de profesor dr. Gheorghe Firczak, președintele fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a fost lansat, ieri, în cadrul „Salonului Hunedorean al Cărții”, eveniment ce se desfășoară, în această perioadă, la Deva.
Cartea scrisă de istoricul Gheorghe Firczak a văzut lumina tiparului, anul trecut. Volumul a apărut atât în limba română, cât și în engleză. Cartea este un popas în istoria Transilvaniei și aduce un omagiu Bisericii Române Unite cu Roma Greco -Catolică. Volumul reprezentă o contribuție semnificativă pentru literatura de specialitate.
Cei care au luat cuvântul, în cadrul evenimentului de ieri, au subliniat contribuția Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, la afirmarea românismului în Transilvania și lupta dusă de reprezentanții Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică pentru recunoașterea națiunii române, pentru acordarea de drepturi acesteia în Austria, apoi în Austro-Ungaria, ceea ce a contribuit, ulterior, la realizarea dezideratului național în anul 1918, unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu patria-mamă.
Au vorbit, pe rând, la microfon, din partea autorului Francisc Gal, vicepreședintele Uniunii Rutenilor din România, preotul Silviu Bindea, istoricul Viorica Igelsky și profesorul dr. Liviu Lazăr, cel care semnează prefața cărții scrisă de istoricul Gheorghe Firczak. „Uniunea Rutenilor din România este organizația unei minorități naționale care are menirea de a promova cultura. Alături de celelalte minorități, participă, activ la viața culturală a României (…) Anul 2018 a fost un an încărcat de emoție, atât pentru comunitatea noastră, ruteană, cât și pentru românii de pretutindeni”, a arătat Francisc Gal, vicepreședintele Uniunii Rutenilor din România.
„Țin în mână o carte dragă sufletului meu pentru că este scrisă de către domnul profesor dr. Gheorghe Firczak, fost deputat în Parlamentul României, și, pe de altă parte, pentru că tratează o temă deosebită și de interes deosebit, numită „Contribuții ale Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire”. Această carte a apărut cu binecuvântarea Preasfinției Sale Alexandru, Episcopul Eparhiei Lugojului al Bisericii Române Unite cu Greco-Catolică. La baza scrierii acestei cărți au stat o serie de documente, din arhive, din Muzeul de Istorie de la Alba -Iulia, enciclopedii ale istoriei universale, istoria românilor scrisă de Academia Română, precum și lucrări ale unor istorici deosebit de importanți”, a spus și istoricul Viorica Igelsky.
Părintele Silviu Bindea a declarat că, volumul semnat de dr. Gheorghe Firczak aduce „pentru cei care îl citesc noutăți sau pentru alții doar reîmprospătează ceea ce se cunoaște din istoria țării noastre”.
La rândul său, prof. dr. Liviu Lazăr, cel care a realizat prefața acestei cărți, a afirmat: „Am acceptat cu plăcere să scriu prefața acestei cărți, legându-mă de autor, de Gheorghe Firczak, peste 30 de ani de prietenie. Am fos colegi de facultate și prietenia noastră s-a prelungit. L-am felicitat pentru ideea de a scrie și a celebra și prin această carte Centenarul Unirii Transilvaniei cu României. Volumul evidențează, într-adevăr, rolul Bisericii Greco-Catolice pentru că, în general, manualele de istorie, eu fiind profesor de istorie, nu evidenețează suficient practic momentul renașterii naționale”.
Lansarea volumului semnat de dr. Gheorghe Firczak a avut loc în cadrul „Salonului Hunedorean al Cărții”, manifestare organizată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara și care se desfășoară până sâmbătă, la Deva Mall, reunind peste 130 de edituri de întreaga țară.
Dr. Gheorghe Firczak: „Am scris această carte gândindu-mă la ascendenții mei”
„Cartea am scris-o gândindu-mă la ascendenții mei, la străbunicul meu, Gheorghe Firczak, la bunicul meu Iuliu Firczak și la tatăl meu, Eugen Firczak. Cei care mi-au insuflat dragostea pentru credința greco-catolică, pentru această confesiune și, în același timp, și pentru rutenism. Am lucrat în ritm susținut pentru a scrie această carte, aproximativ patru luni. O iubesc ca pe mine însumi și ca pe aproapele meu. Ea are un aparat științific, adică este scrisă pe baza unor documentare. Poate că nu aduce, din punct de vedere al cercetării, noutăți, dar ea sintetizează lucruri care erau cunoscute, dar prezentate disparat. Cartea este în acest sens o sinteză a rolului pe care Biserica Unită cu Roma Greco-Catolică îl are pentru spiritualitatea poporului român”.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply