Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Biblioteca Națională a României, organizează Conferința Națională cu tema „Biblioteca publică, promotor al educației adulților și partener strategic în dezvoltarea durabilă, cu impact decisiv în comunitate”, care are loc în perioada 17-19 mai 2022, în stațiunea Parâng, municipiul Petroșani, Hotel Rusu.
Este prezent alături de noi Costel Avram, administratorul public al județului, în calitatea sa de reprezentant al Consiliului Județean Hunedoara, instituție care, de fiecare dată, este alături de activitățile bibliotecii și de al cărei sprijin ne bucurăm în permanență.
În discursul său de la deschiderea lucrărilor Conferinței, domnul Costel Avram, a avut cuvinte de apreciere la adresa instituției noastre, exprimându-și „bucuria pentru faptul că o reuniune științifică de un asemenea nivel este acum organizată și găzduită de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, eveniment care onorează județul nostru și ne oferă pe drept cuvânt un real motiv de mândrie”.
Ne onorează cu prezența cunoscutul istoric Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, și Dragoș Adrian Neagu, președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, partenerii noștri în organizarea acestei minunate conferințe. De asemenea, participă invitați din Polonia, Bulgaria și Slovenia, partenerii noștri dintr-un amplu și ambițios proiect de educație financiară a adulților în cadrul bibliotecilor.
Tema actualei ediții a conferinței se circumscrie preocupărilor constante ale ANBPR și ale bibliotecilor membre de a proiecta și livra cursuri pentru comunitate, care să acopere cele mai variate nevoi de informare, documentare, pregătire profesională și petrecere creativă a timpului liber. De asemenea, cuprinde o secțiune distinctă cu titlul „Contabilitatea și utilizarea resurselor bugetare în cadrul bibliotecilor publice”, dedicată reprezentanților compartimentelor financiar-contabile, la care ne bucurăm să avem alături directori ai Camerei de Conturi Hunedoara, Administrației Județene a Finanțelor Publice Hunedoara.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează pentru prima oară un eveniment de o asemenea anvergură și importanță. Pentru noi, cei care am făcut din profesiunea de bibliotecar o adevărată chemare, această conferință va fi un excelent prilej de a face un bogat schimb de experiență și de opinii despre rolul pe care bibliotecile publice trebuie să-l joace în condițiile actuale.
La lucrările conferinței iau parte reprezentanți din 32 de biblioteci județene din România, precum și de la Biblioteca Națională a României și Biblioteca Metropolitană București, fiind susținute peste 30 de comunicări la lucrările în plen și pe secțiuni.
Comunicările aflate pe agenda conferinței reflectă, sub aspect tematic, echilibrul care există între abordarea tradițională a activității de bibliotecă, care pune în centrul atenției cartea, și comunicări care pun în lumină noul rol pe care îl joacă bibliotecile publice în societatea informațională.
Așa cum se afirmă în titlul unei comunicări, bibliotecarul se află astăzi în ipostaza de creator de resurse educaționale. Biblioteca a devenit și devine tot mai puternic un centru de educare, o sursă de informații, un furnizor de modalități de adaptare a comunității la provocările vremurilor pe care le trăim. Iar educația financiară devine tot mai mult o necesitate pe care utilizatori de diferite vârste o resimt în fiecare zi.
Toate aceste aspecte sunt dezbătute pe larg între participanții la această conferință, care aduce laolaltă bibliotecari și experți financiari din județul Hunedoara, din țară și din țările cu care, cum aminteam, colaborăm în proiectul legat de educația financiară a adulților.
Am traversat împreună o perioadă extrem de dificilă care a bulversat și bibliotecile publice, în fața cărora au apărut provocări noi, situații inedite și complicate. Cu toate acestea, am reușit să ne dovedim utilitatea și eficiența în comunitate chiar și în condițiile grele din ultimii doi ani. De aceea, conferința noastră este și un excelent prilej de a stabili legături directe între bibliotecari, de a socializa, de a ne împărtăși experiențele.
Întâlnirea profesională de la Parâng asigură, de asemenea, cadrul pentru organizarea evenimentului de diseminare a rezultatelor inovatoare create în contextul proiectului „PREDĂ PENTRU VIITOR – transformarea educațională a adulților prin inovație, tehnologie și antreprenoriat” (TEACH FOR FUTURE).
Inițiativă Erasmus+ în domeniul educației adulților, TEACH FOR FUTURE are la bază parteneriatul dintre Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în calitate de lider de consorțiu, Global Libraries Bulgaria Foundation, Bulgaria, și Initiative for Heritage Conservation, Grecia. Evenimentul de diseminare a pus accentul pe produsele intelectuale aflate în coordonarea ANBPR, și anume Metodologia inovativă de formarea formatorilor TIC pentru adulți și respectiv Manualul formatorului pentru derularea campusurilor de mentorat.
Metodologia inovativă de formarea formatorilor TIC pentru adulți reprezintă un instrument educațional complex, menit să sprijine și să impulsioneze instruirea adulților în utilizarea beneficiilor tehnologiei. Proiectată în așa fel încât să faciliteze formatorilor utilizarea unei serii de metode și tehnici de predare TIC moderne, această Metodologie a vizat patru zone de expertiză, și anume: modelare şi imprimare 3D, editare de imagini, marketing digital și instrumente de colaborare online. Scopul principal al acestui produs intelectual constă în oferirea de soluții inovative dedicate procesului de predare-învățare în vederea asimilării și consolidării cunoștințelor TIC de către cursanții adulți.
Un alt produs intelectual extrem de util creat în cadrul proiectului TEACH FOR FUTURE a constat în Manualul formatorului pentru derularea campusurilor de mentorat. Acest manual sintetizează metodele și tehnicile care, aplicând metoda mentoratului, au capacitatea de a stimula dezvoltarea de noi produse și servicii bazate pe tehnologie. ANBPR și partenerii au conceput un îndrumar în scop didactic pentru formatorii care intenționează să aplice metoda campusurilor de mentorat ca activitate inovativă de educația adulților.
„Tematicile abordate sunt foarte ofertante, experții care au contribuit la realizarea celor două produse intelectuale provin din țări cu perspective educaționale complementare, iar metodele și resursele propuse sunt creative, bazate pe identificarea nevoilor concrete ale beneficiarilor adulți și validate din punct de vedere pedagogic în cadrul activităților de instruire din cadrul proiectului”, a declarat Ioana Crihană, director executiv ANBPR și manager de proiect TEACH FOR FUTURE.
În contextul proiectului TEACH FOR FUTURE au mai fost create și urmează a fi diseminate pe scară largă: o Curriculă privind predarea Managementului inovației & Colaborării în rețea în formarea adulților, o Curriculă privind predarea Antreprenoriatului & Leadershipului în formarea adulților, un Ghid e-Inovator și un Ghid e-Antreprenor.
Consorțiul de parteneri TEACH FOR FUTURE și-a propus să contribuie la îmbunătăţirea şi extinderea ofertei de oportunităţi de învăţare de calitate ridicată privind tematici educaționale inovative, cu potenţial de creştere economică, dobândirea și recunoașterea de noi competenţe, aptitudini, cunoștințe și comportamente, în vederea adaptării la mediul de lucru actual, guvernat de tehnologie, interdisciplinaritate și cooperare transnațională, care să facă posibilă o schimbare favorabilă a cadrului educațional și a portofoliului de competențe ale adulților din cele trei țări.
Nu în ultimul rând, participanții la conferință vor cunoaște un minunat colț din județul Hunedoara, dat fiind că lucrările se desfășoară în elegantul Hotel Rusu din Parâng, oaspeții bucurându-se și de vizitarea unor obiective culturale din patrimoniul național situate pe teritoriul județului Hunedoara.
Un moment important al acestei reuniuni științifice este prezența îndrăgitului actor Horațiu Mălăele, care va oferi participanților un regal actoricesc, un fragment din spectacolul său de succes intitulat „Sunt un orb”.
Organizarea acestei conferințe este posibilă cu sprijinul generos și prompt al Consiliului Județean Hunedoara care, de fiecare dată, a fost alături de noi și ne-a apreciat inițiativa de a găzdui această importantă întâlnire a bibliotecarilor, a oamenilor cărții.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara
Leave a Reply