COMUNICAT DE PRESĂ

În urma apariției în spațiul public a unor insinuări referitoare la implicarea pre­șe­dintelui Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor, în alegerea și pro­movarea unor spectacole de teatru, dorim să facem următoarele precizări pen­tru corecta informare a opiniei pu­blice:
1. Responsabilitatea managerială: Con­form legislației în vigoare, politica re­per­torială a instituțiilor culturale din subordinea Consiliului Județean Hunedoara, inclusiv a Teatrului Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroșani, este responsabilitatea exclusivă a managerului instituției respective. Ma­na­gerul are atribuții clare în alegerea pieselor, colaboratorilor (inclusiv regizori) și a tex­telor din repertoriu, conform normelor le­gale și regulamentelor interne.
2. Rolul Consiliului Județean și al preșe­dintelui CJ: Președintele Consiliului Jude­țean Hunedoara, în calitate de ordonator de credite, nu are nici dreptul legal, nici posi­bilitatea de a se implica în selecția pieselor de teatru sau în politica artistică a institu­ți­i­lor culturale subordonate. Legea regle­men­tează în mod clar aceste aspecte, astfel în­cât orice formă de implicare din partea pre­ședintelui CJ în procesul decizional legat de repertoriul teatrelor ar fi nelegală. Acest fapt este stipulat în Legea nr. 273/2006 pri­vind finanțele publice locale, în Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, respectiv în Ordonanţa nr. 21/2007 pri­vind instituţiile şi companiile de spec­ta­cole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic și în alte acte normative conexe.
3. Obligații legale: În conformitate cu le­gislația în vigoare, managementul artistic este o prerogativă profesională a mana­ge­rului instituției culturale. Acesta poartă în­trea­ga responsabilitate pentru alegerea spectacolului și colaboratorilor artistici. Con­siliul Județean Hunedoara are ca rol prin­cipal asigurarea suportului financiar și logistic necesar desfășurării activităților culturale, în limitele bugetului aprobat.
4. Rolul teatrului în societate: Un teatru are menirea de a reflecta realitățile so­cie­tății, de a provoca discuții și de a contribui la dezvoltarea culturală și intelectuală a comunității. Este un spațiu de expresie artistică unde se pot aborda teme diverse care pun sub semnul întrebării anumite ti­pare sau aspecte sociale. Acest lucru face parte din misiunea culturală a oricărei ins­ti­tuții teatrale. În același timp însă, con­si­de­răm că teatrul are și un rol educativ în so­cietate. Fiind un vector în evoluția men­talităților teatrul are obligația de a promova valorile reale și nu falsele valori.
5. Răspunderea pentru conținutul artistic: În cazul în care o piesă de teatru sau un text artistic este perceput ca aducând ofense unui grup social, unei profesii sau oricărei alte categorii, precum și folosirea unui lim­baj trivial, răspunderea pentru selecția și pro­movarea acestor conținuturi revine în to­talitate managementului teatrului. Mana­ge­rul este direct responsabil pentru alege­rea repertoriului și răspunde în fața publi­cu­lui și a comunității pentru deciziile sale ar­tistice.
În concluzie, reiterăm faptul că pre­șe­din­tele Consiliului Județean Hunedoara sau alte persoane din echipa de conducere a instituției nu se amestecă în politica repertorială sau artistică a teatrelor din subordine. Orice afirmație contrară este eronată, nefondată și denigratoare.

Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara

Articol preluat de pe mesagerulhunedorean.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.