Clădirea „fantomă” a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva poate fi considerată o „pată neagră” a urbei, având în vedere că de mai bine de două decenii imobilul nu poate fi folosit. Aici, s-au adăpostit oameni ai străzii, dar și animale, care au lăsat mizerie în urmă, iar timpul și-a pus și el amprenta asupra imobilului. Ieri, administrația publică locală a demarat o acțiune de ecologizare a acestei clădiri, urmând să fie cuprinsă în bugetul general al municipiului reședință de județ și finanțarea necesară pentru finalizarea construcției.
Ani la rândul, timpul parcă a stat în loc în acest imobil, situat într-o zonă centrală a municipiului reședință de județ, și a cărui construcție a rămas neterminată din anul 1995. Administrația deveană dorește acum ca această clădire abandonată să nu mai fie una dintre „petele negre” pe „obrazul” urbei. Astfel, până se vor găsi soluții reale și concrete cu privire la destinația acestei clădiri, administrația locală a demarat o acțiune de ecologizare a imobilului și a terenului din jurul său.
„Am demarat acţiunea de ecologizare a clădirii neterminate a Liceului de Arte de pe strada Ciprian Porumbescu (zona Liliacului) şi a terenului învecinat. Construcţia clădirii a început în anii ꞌ90 şi timp de 30 de ani administraţiile locale nu au reuşit să finalizeze construcţia, care a devenit o ruină şi un focar de infecţie, chiar în centrul oraşului. Paşii pe care îi vom face sunt următorii: Ecologizare clădire şi teren efectuată de echipele Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva, împrejumuire cu panouri de protecţie, finalizarea procedurilor de preluare a clădirii de către Primăria Municipiului Deva și cuprinderea în Bugetul general al municipiului Deva pentru anul 2020 a lucrărilor de finalizare a construcţiei”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Construcția clădirii, demarată în 1993
Construcţia clădirii din imediata vecinătate a liceului de arte devean a început în 1993 şi au fost întrerupte patru ani mai târziu, în 1997, fără a se lua măsuri de conservare a lucrărilor executate deja. Administraţia deveană doreşte acum ca această clădire abandonată să nu mai fie „de folos” oamenilor străzii care se mai adăposteau acolo, ci să transforme imobilul şi să îi dea o destinaţie, prin continuarea lucrărilor de construcţie a acestei clădiri, sistate în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply