Hunedoara este printre cele 26 de județe din țară în care există suspiciuni că ar fi ajuns în comerț carne de curcan infestată cu gripă aviară.
Anunțul privind carnea adusă din Ungaria a fost făcut de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Sub 40 de kilograme din cele peste 3.300 importate, retrase de la comercializare
ANSVSA a informat că au fost făcute verificări la toți beneficiarii pentru identificarea celor peste 3.300 de kilograme de produse care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării legate de gripa aviară, care a fost făcut săptămâna trecută. ”Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene. Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor județene din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător. Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție, s-a finalizat. Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg”, a transmis ANSVSA printr-un comunicat de presă.
Mai avem și pestă porcină
Anunțul vine într-un moment deloc favorabil pentru județul Hunedoara, unde, chiar dacă nu sunt suspiciuni de existență a gripei aviare, la finele săptămânii trecute, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană, după găsirea a patru mistreți morți pe un fond de vânătoare din Aninoasa. În acest sens, s-au luat măsurile specifice, printre altele fiind prelungită decizia de interzicere de desfășurare de târguri de animale cu vânzare, instituirea de filtre de circulație sau, conform Prefecturii,de organizare, de către Garda Forestieră, de vânătoare “prin dibuit și prin pândă” a mistreților, o acțiune impusă în astfel de situații.
Leave a Reply