Autorităţile spun că este prea devreme pentru a demara lucrări ample de întreţinere pe drumurile rele ale satelor de munte, deoarece iarna încă îşi face simţită prezenţa în aceste zone.
Zăpada, noroiul, urmele adânci lăsate de utilajele forestiere, făgașele și bălțile întinse apărute pe terenul moale fac aproape imposibilă circulația cu autoturismele spre Vadu Dobrii, Bătrâna (Munții Poiana Ruscă), Ursici, Măgureni și Cioclovina (Munții Orăștiei) și spre cătunele izolate din nordul județului Hunedoara (Munții Apuseni).
Localnicii sunt izolați de restul lumii în timpul iernii, însă dezghețul la aduce uneori și mai multe probleme. „În toamna anului trecut, au avut loc reparații pe drumul județean care traversează comuna Bunila. Drumul este de pământ, iar odată cu topirea zăpezii a revenit la starea inițială dinaintea lucrărilor de întreținere. Gropile au apărut din nou, parcă mai multe ca în trecut”, spune un localnic din satul Poienița Voinii, traversat de drumul județean Hunedoara – Bunila – Vadu Dobrii. Acest drum este accesibil doar până la ieșirea din satul Bunila, nu și pe tronsonul Bunila – Vadu Dobrii.
Autoritățile comunelor spun că nu pot interveni în ajutorul oamenilor, deoarece fie nu sunt în administrarea sectoarelor de drum degradate, fie nu au fonduri pentru a le moderniza din bugetul propriu și așteaptă finanțări externe pentru reabilitarea lor.
Drumurile sunt județene, forestiere și locale, iar în unele cazuri, același drum este împărțit în sectoare administrate de Consiliul Județean Hunedoara, primăriile locale și Romsilva. Într-o astfel de situație se află cei circa 100 de locuitori ai comunei Bătrâna, din Ținutul Pădurenilor. Cel mai accesibil drum spre Bătrâna a fost greu practicabil în această iarnă pentru cei care au încercat să ajungă aici cu autoturismul. Pantele abrupte acoperite cu zăpadă pe ultimii kilometri ai drumului Dobra – Bătrâna au fost greu de „cucerit”, la fel și cei peste 20 de kilometri de traseu prin pădure.
Măgureni, unul dintre satele cele mai inaccesibile din județul Hunedoara, se află în Munții Orăștiei, la capătul unui drum forestier de 15 kilometri care urcă din localitatea învecinată Sibișel, pe valea pârâului Sibișel. În lunile de iarnă, drumul spre Măgureni a fost acoperit o perioadă îndelungată cu gheață, astfel că urcușul i-a pus în pericol pe cei care s-au aventurat pe drum cu mașinile. În satul învecinat Vârfului Godeanu (1656 metri) – supranumit „muntele sfânt al dacilor” pentru că la poalele lui se găsește Sarmizegetusa Regia – au mai rămas câțiva localnici și călugării de la schitul înființat aici în anii 2000.
Într-o situație la fel de dificilă s-au aflat și localnicii satului Vadu Dobrii din Munții Poiana Ruscă. După ninsori, drumurile de pământ ale așezării au devenit pentru perioade îndelungate aproape imposibil de străbătut, din cauza nămeților și a porțiunilor de gheață. Localnicii din Ursici au rămas și ei izolați din cauza stării drumului de pământ. Utilajele forestiere au afectat și mai grav starea acestuia. Autoritățile locale spun că este prea devreme pentru a demara lucrări ample de întreținere, deoarece iarna încă își face simțită prezența în zonele de munte.
comentarii
Leave a Reply