BRACONIERII CEHI CARE AU CĂLCAT CETĂȚILE DACICE AU FOST CONDAMNAȚI

Judecătoria Orăștie a condamnat patru căutători de comori, din Cehia, care au vandalizat cetățile dacice și au efectuat săpături ilegale în incinta lor, furând mai multe artefacte antice.

Magistrații i-au condamnat pe Jan Chrt, Radek Lang, Roman Muzik la câte un an și 4 luni de închisoare pentru infracţiunea de furt calificat, la 8 luni de închisoare pentru infracţiunea de distrugere și la 8 luni de închisoare pentru infracţiunea de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţia prealabilă, urmând a executa în total pedeapsa de 1 an, 9 luni şi 10 zile, arată decizia Judecătoriei Orăștie. În același dosar, Lukas Havlik a fost condamnat la 2 ani, 5 luni şi 10 zile, pentru infracțiuni similare. Magistrații au dispus suspendarea executării pedepselor date celor patru, pe un termen de supraveghere de doi ani, și ca inculpaţii să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Orăştie sau la Primăria Beriu.
Peste 100 de obiecte antice descoperite de cei patru căutători de comori au fost confiscate, printre ele aflându-se două tetradrahme – imitaţii dacice de tip Răduleşti-Hunedoara, o tetradrahmă imitaţie Filip II, zece monede histriene de bronz cu contramărci, patru verigi de bronz atribuite celţilor din regiunea Dunării, patru denari din Republica romană, şase monede imperiale şi romane târzii şi o monedă de metal comun, nedeterminată, o drahmă de tip Simmeringer – Rete, o tetradrahmă imitaţie dacică tip Răduleşti – Hunedoara şi două monede tip denarius Republica Romană, obiecte arheologice ce provin din situl arheologic Peştera Polnicova – judeţul Mehedinţi. De asemenea, le-au fost confiscate și șase detectoare de metal.
În septembrie 2015, cei patru cehi au ajuns în județul Hunedoara, pentru a efectua detecții și săpături ilegale în siturile cetăților dacice Costești, Blidaru și Patra Roșie, dar și în alte zone din Munții Orăștiei, cu excepția Sarmizegetusei Regia, sit UNESCO, unde era asigurată paza. Au lăsat în urma lor sute de gropi, inclusiv în turnurile – locuință ale cetății Costești. Vladimir Brilinsky, fostul administrator al sitului Sarmizegetusa Regia a semnalat autorităților faptul că așezările dacice au fost călcate de braconieri, iar ancheta efectuată a dus la identificarea lor.
Cei patru cehi au fost puşi sub învinuire de la începutul lunii decembrie a anului 2015, iar în aprilie 2016, procurorii şi poliţiştii au recuperat mai multe tezaure monetare şi bunuri arheologice furate şi exportate ilegal în Cehia: loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz. „Conform stării de fapt reţinute, în perioada 12-20 septembrie 2015 cei patru supecţi, utilizând autoturisme de teren şi şase echipamente de detecţie au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, județul Hunedoara”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintau loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană, precum. De asemenea, asupra lor au fost găsite detectoare de metale. În afara monedelor, toate artefactele studiate erau obiecte de podoabă din argint şi bronz – inele, paftale de centură, pandantive, cuţite, vârfuri de suliţe – sunt autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr – I p. Chr., completau anchetatorii.

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.