Geoagiu Băi, cu numeroasele sale izvoare minerale, a rămas cel mai atractiv loc din zonă pentru turiştii care caută efectele binefăcătoare ale apelor termale. Pe Valea Streiului, băile termale de la Călan, vechea Aquae, erau cunoscute încă din Antichitate. Dar și alte sate de pa Valea Mureșului au „ștrandurile” proprii, cu apă minerală.
Două bazine cu apă minerală ascunse pe Valea Bobâlnei, într-un loc pitoresc numit Feredee, au devenit în ultimii ani o atracţie pe timp de vară pentru hunedoreni. Scăldătorile au fost construite de un localnic în urmă cu mai multe decenii, pe o păşune aflată la câteva sute de metri de ultimele case de pe valea pârâului Bobâlna, înconjurată de versanţi împăduriţi. Aici s-ar fi descoperit, spun unii localnici, urmele unor vestigii din vremea Daciei Romane, locul aflându-se la câţiva kilometri de Geoagiu Băi – antica Germisara.
În Rapolţel, învecinat Bobâlnei de pe Valea Mureşului, localnicii au amenajat un bazin cu ape minerale în mijlocul satului. O parte a străzii care îl ocoleşte a fost transformată în trepte de beton pe care oamenii îşi aşează păturile unde se relaxează ori îşi aştern covoarele spălate aici. Apa din izvorul care alimentează bazinul este potabilă, iar un jgheab a fost amenajat aici pentru adăparea animalelor. Vara, bazinul este umplut cu apă minerală, iar centrul satului devine un adevărat ştrand.
O mulţime de izvoare minerale curg în arealul satului Banpotoc, aflat în aceeaşi zonă, iar în anii trecuţi, hunedoreni veniţi din toate colţurile judeţului făceau adevărate pelerinaje pentru a-şi umple sacii cu bidoane de plastic cu apa considerată benefică pentru organism. La Banpotoc, pe marginea drumului din apropierea unor izvoare, de peste patru decenii a fost construit un bazin, folosit ca loc de scăldat pentru oaspeţii zonei. În satul de pe Valea Mureşului, autorităţile comuniste au plănuit înfiinţarea unei mici staţiuni, însă proiectul a fost abandonat după 1990.
comentarii