Zi importantă pentru Termocentrala Mintia. Ieri s-au efectuat testele de ardere cu cărbune importat din Indonezia, sărac în sulf, iar rezultatele vor fi stabilite în această dimineață. Așadar, dacă producătorul de energie electrică se încadrează acum în normele europene referitoare la poluarea mediului înconjurător, nu va mai fi nevoie de retehnologizare. În contrapartidă, liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, acuză conducerea sucursalei de sabotaj și îi îndeamnă pe angajați la proteste.
Astăzi este o zi decisivă în ce privește funcționarea Termocentralei Mintia cu cărbune din Indonezia. O echipă de specialiști de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – ICEMENERG Bucureşti efectuează în această dimineață măsurători în ce privește emisiile de gazele rezultate din procesul de ardere.
„Marți, a intrat în galantare a doua navetă de cărbune din Indonezia, ceea ce reprezintă 2.000 de tone, iar astăzi (joi – n.r.) s-au golit buncării la zero și urmează să fie alimentat fiecare buncăr cu aproximativ 50 de tone. În aproximativ o oră (ieri, în jurul orei 14:00 – n.r.) începem să alimentăm un cazan numai cu cărbune din Indonezia. Momentan avem în funcțiune patru cazane, respectiv blocul 5, cu două cazane, și blocul 2, din care 2A este alimentat cu cărbune de Valea Jiului, iar 2B funcționează numai cu cărbune subbituminos pentru test. Au venit specialiștii de la o comisie formată din reprezentanți ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – ICEMENERG Bucureşti și, vineri dimineața, în jurul orei 9:00, va fi montată aparatura pentru determinarea emisiilor de sulf. Este extrem de important să avem un rezultat bun în ce privește concentrația de sulf, care trebuie să fie sub 200 de miligrame. Dacă vom trece acest test, instalația nu va mai trebui modificată”, a declarat liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia, Mircea Crișovan.
„Sabotajul Termocentralei Mintia este în plină desfășurare” – Iștoc
Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, Cristian Iștoc contrazice declarațiile date de către liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia, Mircea Crișovan. Mai mult, acesta îi îndeamnă pe angajați să protesteze „pentru a oprii acest sabotaj ordinar”. „La această oră se arde în paralel cărbunele fără sulf împreună cu cel din Valea Jiului, într-o încercare disperată a conducerii sucursalei de a reduce stocul pentru testul propriu-zis. La această oră, 3 buncări din 4 sunt plini cu cărbune din Vale.
În ciuda dispozițiilor date de directorul general al CEH de a nu se arde cărbune INDO 4200 decât după golirea buncărilor la zero, conducerea sucursalei sabotează acest test vital pentru salvarea MINTIEI. Îndemn salariații la grevă, pentru a opri acest sabotaj ordinar”, scrie pe pagina sa de Facebook liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, Cristian Iștoc.
Complexul Energetic Hunedoara ar urma să se divizeze
Dacă Mintia va trece testul în ce privește emisiile de sulf, un raport al specialiştilor va fi înaintat instanţei de judecată în procesul pe care Termocentrala Mintia îl are deschis cu Garda de Mediu. În acest proces, Termocentrala Mintia contestă o decizie prin care Garda de Mediu solicită oprirea activităţii la producătorul de energie din cauză că nu se încadrează în normele de mediu la emisiile de sulf. Pe de altă parte, Termocentrala Mintia ar putea fi preluată de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, potrivit unui proiect de act normativ care se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost aprobat în Senat.
Complexul Energetic Hunedoara ar urma să se divizeze, ceea ce înseamnă că Termocentrala Mintia ar trece în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, în timp ce minele din Valea Jiului, care mai sunt viabile, și Termocentrala Paroșeni să se transforme într-o altă entitate juridică. În acest sens au fost depuse o serie de amendamente la Ordonanța 60, care a trecut deja de Senat, fiind votată în unanimitate, și urmează să intre la comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor. Consiliul Județean Hunedoara a transmis deja o adresă către Ministerul Energiei prin care îşi arată disponibilitatea de a prelua, în subordine, termocentrala.
În prezent, Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara, alături de Termocentrala Paroşeni şi minele de huilă Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply