- Aricii își fac tot mai adesea simțită prezența, în special noaptea, în orașe, iar Hunedoara nu face excepție.
Aricii pot fi văzuți în grădinile amenajate de oameni în spatele blocurilor, dar și pe aleile mai circulate din municipiu, iar unul dintre motive, cred localnicii, este faptul că în Hunedoara nivelul poluării industriale s-a redus simțitor față de cel din perioada comunistă.
„Atunci când grădina ta este un ecosistem divers și echilibrat, insectele prădătoare și aricii găsesc un paradis de hrană și un mediu prielnic pentru a se dezvolta. Aceasta îi atrage și îi motivează să rămână în grădina ta, îndeplinindu-și cu sfințenie rolul lor natural de prădători”, informau reprezentanții Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.
Unii localnici s-au obișnuit și ei cu prezența aricilor și se declară încântați de întâlnirea lor. Alții au povestit că le aduc mâncare în zonele verzi și le așează farfurioare cu apă, pentru ca micile animale sălbatice din Hunedoara să poată trece cu bine peste perioada caniculară a verii. Doar alintarea aricilor este ceva mai dificilă, spun oamenii, din cauza țepilor lor.
„Îi vedem mai mult noaptea, ieșind din ascunzătorile lor, în zonele verzi și chiar pe aleile și așa puțin circulate din vecinătatea lor. Alteori îi auzim foșnind prin tufișuri. De obicei, adulții sunt mai precauți, însă puii de arici nu se sperie de noi”, spune un localnic din Hunedoara.
Potrivit specialiștilor, locurile umbroase de la marginea pădurilor și pășunile reprezintă habitatul ideal al aricilor, însă adesea ei pot fi întâlniți și în sate și orașe, unde preferă grădinile, locuri unde găsesc hrană, coridoare de deplasare și protecție împotriva prădătorilor.
Cele mai importante surse de hrană pentru arici sunt viermii, gândacii, limacșii, omizile, urechelnițele și melcii.
Sezonul de împerechere al aricilor sunt lunile de primăvară, iar în lunile iunie – iunie dau naștere puilor, de obicei între doi și cinci. Iarna, unii arici hibernează.
Prezența lor în zonele urbane este considerată, în general, benefică omului, ea arătând în primul rând că zonele sunt mai puțin poluate.
Leave a Reply