În județul Hunedoara nu s-a întregistrat, pe parcursul anului trecut, nicio infracțiune din care să rezulte decesul vreunei persoane, se arată în Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. Potrivit reprezentanților instituției, este pentru prima dată în istoria post-decembristă a poliției hunedorene când se reușeșete o asemenea performanță. Astfel, deși polițiștii hunedoreni se laudă cu o scădere a infracțiunilor deosebit de grave, comise cu violență, nu la fel stau lucrurile în ce privește violența în familie, care urmează un trend ascendent. La acest capitol polițiștii au fost solicitați la peste 1.000 de cazuri, pe parcursul anului trecut.
Infracționalitatea din județul Hunedoara are caracteristicile criminalității urbane, cu infracționalitate stradală, tâlhării comise prin smulgere, accidente rutiere, furturi din buzunare și din apartamente de bloc, cu violențe în spațiul public și în școli și cu o „criminalitate de vitrină” (cerșetorie, oameni ai străzii, trafic aglomerat, consum de alcool în spațiul public etc.) care afectează în mare măsură sentimentul de siguranță al cetăţenilor.
Din analiza criminalității, vârstnicii, care reprezintă 27 la sută din totalul populației, se evidențiază ca având un risc criminogen ridicat, cu potențial de victimizare mult mai mare decât în restul țării.
Din perspectiva condițiilor de locuire urbană, a veniturilor și a calității vieții în ansamblu, județul Hunedoara se confruntă în continuare cu o infracționalitate de subzistență (furturi din societăţi comerciale, inclusiv „de pe raft”, tâlhării, spargeri de locuințe, de autoturisme, înșelăciuni etc.), infracțiunile contra patrimoniului reprezentând aproape jumătate, 46% din totalul sesizărilor de natură penală încriminate de Codul Penal, iar furturile rămân principalele infracțiuni sesizate, cu un procent de peste 65 % din total, deși au înregistrat o scădere cu peste 5%, faţă de anul anterior.
Mai multe furturi din locuințe și tâlhării
Secvențial, creșteri sunt înregistrate la furturile din locuințe comise prin împrietenire, la cele din stații de alimentare cu combustibil, tâlhării comise prin smulgere și cele comise stradal.
Infracțiunile de înșelăciune (deși în prezent sunt în scădere cu peste 9%, respectiv cu 21% în cazul „înșelăciunii prin nume sau calități mincinoase”) rămân în continuare în atenția domeniului preventiv, mai ales cele comise prin metoda „accidentul”, deoarece creează prejudicii foarte mari victimelor.
Violența domestică urmează un trend ascendent
În ce privește infracționalitatea din mediul familial, situația statistică a anului 2019 arată faptul că, în județul Hunedoara, acest fenomen este în creștere, datorită intensificării activităților preventive, de popularizare a drepturilor victimelor, a ordinului de protecție și a celui provizoriu. „În anul 2019 au fost sesizate peste 1.000 de fapte de violență în familie, dintre care aproximativ trei sferturi sunt comise în mediul urban și un sfert în mediul rural. Violența domestică se întâmplă în continuare cel mai des în familia tradițională și se manifestă frecvent prin comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și amenințare.
Ce trebuie subliniat este faptul că, după intrarea în vigoare a Ordinului de Protecție Provizoriu, în județ polițiștii de ordine publică au emis 155 de ordine provizorii din care 36 au fost transpuse în ordine de protecție după expirarea celor 5 zile, reprezentând 23%”, a declarat inspectorul șef al IPJ Hunedoara, comisar șef Ovidiu Gabriel Bîrlea.
În ce privește structurile de investigații criminale, acestea au reușit, pe lângă soluționarea în scurt timp a unor cazuri deosebite și localizarea unor persoane urmărite naţional şi internațional şi scăderi semnificative în privinţa infracţiunilor contra patrimoniului persoanei.
Pozitiv este faptul că, urmare a activităților preventive desfășurate, în anul 2019 nu au fost înregistrate infracțiuni de mare violență fiind primul an, din ultimii 30, în care nu s-a înregistrat nicio infracţiune de omor.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply