Nicolae Şerbănescu, preşedintele consiliului de administraţie al Vel Pitar, unul dintre cei mai mari jucători din panificaţie, controlat de fondul de investiţii american Broadhurst, spunea că cea mai mare dificultate de pe piaţa de panificaţie în acest an este lipsa de reacţie a autorităţilor care lasă nereglementată piaţa de pâine congelată.
„Aceste produse ar trebui însoţite la raft de data congelării şi de toate chimicalele adăugate. (…) Piaţa este inundată cu pâine congelată cu luni-ani în urmă şi vândută ca pâine proaspată în România. Mâncarea de proastă calitate nu poate decât să le dăuneze celor care fac produse de înaltă calitate”, a spus managerul pentru Ziarul Financiar. Conform ultimelor date, piaţa de pâine congelată se ridică la circa 80 de milioane de euro.
Românii consumă anual 95 de kilograme de pâine pe cap de locuitor, faţă de 60 de kilograme media la nivelul UE, conform celor mai recente date.
Nicio autoritate n-ar putea, însă, garanta faptul că întreaga cantitate de aluat congelat de pe piață este sigură pentru consum. Înainte de toate, din cauza că nu există nici macar teste care să stabilească dacă un produs a fost obținut din aluat proaspăt sau congelat. Verificarea se poate face, dar numai la nivel de documente. În plus, verificarea organoleptică (bazată pe simțuri – n.red.) este singura pe baza căreia se fac verificări pentru a afla dacă aluatul s-a decongelat pe durata transportului și, ulterior, a fost recongelat.
Chiar ANSVSA informează, la solicitarea Ziare.com faptul că „legislația europeană nu prevede reguli specifice privind recongelarea produselor la care faceți referire (produsele din aluat congelat – n.red.) ”
În magazinele Pro Hunedoara găsiți doar pâine proaspătă de la producătorii locali: Glava Paniro, pâine de Turdaș, de Cristur iar la Hunedoara pâine Suzana.
Foto: ZF
Leave a Reply