Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara a prezentat raportul de activitate pentru anul 2019. Reprezentanții direcției spun că acest an a fost unul mai dificil în primăvară, atunci când a plouat foarte mult, dar și în toamnă când a fost secetă. Cu toate acestea, fermierii se pregătesc din timp și își iau, de cele mai multe ori măsurile necesare pentru a evita distrugerea culturilor. La nivelul județului, lucrurile la capitolul agricultură s-au desfășurat destul de bine, iar producțiile la culturi i-au mulțumit pe fermieri.
Ieri, la sediul D.A.J. Hunedoara a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia reprezentanții instituției au prezentat bilanțul pentru acest an, în ceea ace privește agricultura din județ. „Anul 2019 a fost și mai bun și mai rău, și spun acest lucru pentru că în primăvară a plouat mult, iar în toamnă a fost secetă. Oricum, fermierii se pregătesc, știu ce au de făcut și își iau acele marje de siguranță și până la urmă trec cu bine peste tot ceea ce înseamnă efectele secundare ale condițiilor meteorologice. A fost un an bun, pentru că și producțiile au fost îndestulătoare și la final de an, fiecare și-a văzut hambarele pline. Prețurile au fost destul de bune. Prin sprijinul Ministerului Agriculturii, prin DAJ, am reușit să sprijinim anumite sectoare care au avut mai multe probleme, așa cum a fost și cazul sectorului apicol, care a avut pierderi mai mari. Apicultorii au avut de suferit, pentru că în perioada culesului, a plouat foarte mult”, a declarat inginer Călin Petru Marian, directorul executiv al DAJ Hunedoara.
Fermierii hunedoreni au accesat mai multe programe de sprijin
Fermierii hunedoreni au accesat mai multe programe, care au venit în sprijinul lor și le-au oferit anumite sume de bani, pentru a-și putea desfășura lucrările agricole, dar și pe cele din domeniul zootehnic. Mai mult de atât, plățile au fost făcute aproape în totalitate, banii ajungând în mare parte în conturile fermierilor. „Cele mai accesate programe de către fermierii hunedoreni au fost în domeniul apicol, cel de valorificare a lânii și cel cu tomatele. Cred că fiecare sector a înțeles că noi întindem o mână, le oferim ajutor tuturor fermierilor care doresc să investească și să ducă mai departe această tradiție a cultivării pământului și a creșterii animalelor. Am reușit să plătit, săptămâna trecută, pe toți cei 385 de apicultori, valoarea totală fiind de peste 600.000 de lei. Săptămâna aceasta plătim partea a doua a programului tomate, ciclul doi. De asemenea, crescătorii de ovine își vor primi banii până la sfârșitul acestui an”, a conchis inginer Călin Marian, directorul DAJ Hunedoara.
Producțiile, satisfăcătoare
La nivelul județului Hunedoara, producțiile fermierilor au fost destul de bune, comparativ cu anul trecut. Astfel, producția medie de grâu a fost de 4.200 de kilograme la hectar, cea de porumb a fost de 6.500 de kilograme la hectar, producția de cartofi a fost de 9.500 de kilograme, legumele de 10.000 de kilograme, floarea soarelui de 2.750 de kilograme, iar producția de soia a fost de 2.700 de kilograme la hectar.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply