Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, și-a anunțat, vineri, demisia din funcție, în contextul protestelor minerilor din Valea Jiului, care sunt nemulțumiți de întârzierile salariile. Potrivit presei locale din Valea Jiului, Cristian Roșu a precizat că a în urma întâlnirii cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, a obținut promisiunea că minerii își vor primi salariile.
„Am avut o primă întâlnire cu Ministrul Energiei, care ne-a dat asigurări că Ordonanța de Guvern a fost aprobată și banii prevăzuți vor ajunge până în 26.02.2021 pe cardurile angajaților. De asemenea, încercăm să avem o întâlnire la Guvern cu Primul Ministru pentru a-i prezenta problemele din Valea Jiului și a găsi o rezolvare acestora”, se arată în comunicatul transmis de către delegația care s-a întâlnit cu ministrul Energiei, potrivit Cronica Văii Jiului.
De miercuri, seara, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie. În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină. Minerii nu vor să mai aştepte până la sfârşitul lunii februarie, pentru a-şi primi salariile. Tot miercuri, de dimineaţă, angajaţii Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în şut pentru câteva ore. Angajaţii de la Livezeni au încetat protestul, după ce în Valea Jiului s-a deplasat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, care i-a asigurat că până la sfârşitul lunii februarie îşi vor primi drepturile restante.
În noaptea de joi spre vineri, minerii din Vulcan au mărşăluit până în faţa Minei Lupeni pentru a-şi arăta susţinerea faţă de ortacii lor. De asemenea, circa 100 de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran. Activitateacelor patru mine din Valea Jiului (Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan) a fost oprită. De asemenea, Termocentrala Mintia a fost oprită, în lipsa cărbunelui, astfel că peste 4.000 de locuinţe din Deva, împreună cu unele clădiri publice, nu mai primesc căldură şi apă caldă.
comentarii