O platformă informatică ce permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 funcționează de luni, însă deocamdată se pot înscrie doar cei care sunt incluși în prima etapă de vaccinare, adică personalul medical, nu și restul populației.
Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este operaţională începând de luni, iar aici se pot programa pentru vaccinare românii din etapa 1, respectiv angajații din domeniile sănătate şi social. Conform Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, urmează să fie activat accesul în aplicaţie şi pentru celelalte două categorii: grupa a II-a – populaţia cu grad de risc şi lucrătorii din domenii-cheie, esenţiale şi grupa a III-a – populaţia generală. Nu este precizată însă o dată de la care populația se va putea înscrie pe acestă platformă pentru a se vaccina împotriva COVID-19.
Paşii de înscriere:
- Din platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/.
- Persoanele care se planifică la vaccinare îşi creează un cont pe baza datelor de identificare şi a numărului de telefon.
- În contul creat, cetăţenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare şi rapelul (cea de-a doua doză).
- În momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.
- Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărţii de identitate.
Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicaţia Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV), menționează sursa citată. Aplicaţia RENV este pusă la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru a avea evidenţa vaccinărilor.
Conform sursei citate, platforma şi sistemele informatice puse la dispoziţie de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au fost dimensionate şi configurate astfel încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate şi măsuri specifice de securitate cibernetică.
România a primit, de Crăciun, o tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin Pfizer, iar duminică a început campania de vaccinare, primele doze ajungând la cele zece spitale de boli infecțioase din țară. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel (26 de ani), asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din Capitală, membră a echipei medicale care, în 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
În prima zi a campaniei de vaccinare anti-COVID în România, s-au vaccinat 960 de cadre medicale din cele zece spitale aflate în prima linie în lupta cu noul coronavirus.
România ar fi urmat să primească un nou lot de vaccin luni. Pfizer a anunțat însă România că sunt probleme la fabrica din Belgia și dozele de vaccin vor sosi cu întârziere de 24 de ore, a spus duminică seara coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță. El a explicat că întârzierea a fost cauzată de o problemă de organizare și soft a companiei Pfizer.
Vaccinarea populației ar urma să înceapă în primăvară.
Leave a Reply