Angajata unei bănci din Brad a fost condamnată la închisoare pentru fraude bancare
Tribunalul Hunedoara a condamnat-o la trei ani și șase luni de închisoare pe Gabriela Radu (49 de ani), angajată până în vara anului 2016 a unei sucursale bancare din Brad, pentru fraudă informatică (270 de acte materiale), fals informatic (59 de acte materiale), delapidare (329 de acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (329 de acte materiale) și uz de fals (329 de acte materiale). De asemenea, potrivit sentinței, ea va trebui să achite un prejudiciu de peste 250.000 de lei și despăgubiri civile de peste 36.000 de euro, celor peste 30 de părți vătămate din dosar. Sentința nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.
Potrivit anchetatorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), fosta angajată a băncii a comis infracțiunile în perioada 2013 – 2016, până în ziua în care a fost descoperită. Clienții băncii au fost păgubiți cu sume cuprinse între 51 de lei și 14.000 de euro.
„În perioada ianuarie 2013 – iulie 2016, în calitate de ofițer de cont în cadrul Agenției bancare, având atribuții de gestiune, și-a însușit, a folosit și traficat sume de bani din gestiunea băncii, aflate în conturile clienților persoane vătămate/părți civile, prin mai multe modalități de săvârșire, respectiv prin efectuarea de operațiuni neautorizate de retrageri numerar, însoțite de introducerea, modificarea sau ștergerea datelor din sistemul informatic al băncii cu privire la conturile clienților, ori prin efectuarea de operațiuni neautorizate de depunere de sume de bani în conturile persoanelor vătămate sau în conturile deținute de rudele inculpatei, pentru a împiedica descoperirea operațiunilor anterioare neautorizate de retrageri de numerar, ori în scopul de a beneficia de sumele de bani retrase neautorizat”, se arată în dosar.
Fosta angajată a băncii a fost concediată la scurt timp după ce au fost descoperite fraudele. A recunoscut toate infracțiunile, așa cum au fost arătate în dosarul DIICOT, dar nu a mai contribuit la recuperarea decât a unei mici părți din prejudiciu. De la concedierea ei, nu s-a mai angajat, iar la începutul acestui an a părăsit țara. „În cursul judecății, inculpata a plecat în Slovenia, fără a preciza motivul deplasării, apoi ca urmare a acestei deplasări a fost plasată în carantină la data de 13 februarie 2021 cu 5 zile înainte de termenul de judecată fixat la data de 17 februarie 2021, iar înainte cu două zile de ultimul termen de judecată fixat la data de 17 martie 2021 s-a internat în spital. Fără a nega problemele de sănătate ale inculpatei, observăm că aceasta, în mod convenabil, pleacă în Slovenia sau se internează cu foarte puțin timp înainte de termenele de judecată”, se arată în dosar.
- Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad
- Povestea Treptelor Romane, galeria minieră antică din Munții Metaliferi
- Secretele Castelului Corvinilor. Ce au descoperit arheologii în timpul lucrărilor de restaurare
- Povestea celei mai bogate mine de fier, exploatarea de la Ghelari
- Povestea unui dezastru ascuns – Tragedia care a cutremurat Teliucul. S-a întâmplat acum 59 de ani
comentarii