Megalitul din Pădurea Hațegului, loc de pelerinaj pentru amatorii de ritualuri

Megalitul aflat în pădurea din vecinătatea oraşului Haţeg a devenit obiect de veneraţie pentru grupurile de turişti venite aici, din toate colţurile ţării, în căutarea energiilor benefice. Stânca misterioasă din pădure a primit numele de „Tronul străbunilor”, „Piatra jidovilor”, „Piatra sacrificiului” şi chiar „Scaunul lui Dumnezeu”, iar unii autori îl consideră un monument finisat de oameni în preistorie şi folosit apoi ca loc religios.

Legendele au început să circule pe seama stâncii cu formă ciudată şi au transformat-o într-o destinaţie aparte. Turiştii care au ajuns în ultimele zile la „Tronul străbunilor” au găsit scrijelit pe acesta, alături de grafitti-urile mai vechi, simboluri florale şi ezoterice. Pe piatră au fost aşezate zeci de candele, iar în jurul ei amatorii de ritualuri au aruncat orez, porumb şi grâu. Acest megalit este un monument geologic al naturii, afirma profesorul Ioan Romeo Mânzală (65 de ani), care l-a cercetat şi i-a dedicat o carte numită „Tronul strbunilor”.

„Noi nu suntem arheologi, noi suntem geofizicieni, doctori în fizică. Cine vrea să meargă la Tronul Străbunilor va avea parte de o energie foarte puternică, vindecătoare. Veţi găsi acolo spiritualitate, creştinism şi ştiinţă”, îl descria Romeo Mânzală. Pentru alţi români, aşa-zisul „tron” a rămas însă doar o piatră cu formă neobişnuită, modelată de vânt de-a lungul mileniilor, căreia localnicii şi pasionaţii de istoria dacilor i-au dat conotaţii exagerate.

Acelaşi autor susţine că „Tronul Străbunilor” se află pe dealul unde, în anii ´30, Constantin Zagoriţ scria că a identificat perimetrul Sarmizegetusei – capitala dacilor. În realitate, susţinerile colonelului pasionat de arheologie şi cartografie, promovate de-a lungul timpului de alţi scriitori şi pseudo-istorici, sunt însă neîntemeiate, nefiind susţinute de dovezi arheologice.

„Dorinţa mea este ca zona unde se află Tronul Străbunilor să fie ca o grădină a Maicii Domnului, un loc de pelerinaj pentru cât mai multă lume care să le reseteze gândirea. Cei mai mulţi dintre noi sunt în prezent într-o derută totală. Este bine să căutăm cu înţelepciune să găsim nişte locuri unde să ne regăsim liniştea sufletească, iar Tronul Străbunilor este unul dintre acestea”, afirma profesorul Mânzală.

Tronul Străbunilor. Foto: Lucian Ignat

 

comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.