Recent, au apărut în spațiul public informații potrivit cărora o echipă formată din jurnaliști americani, care lucrează la un documentar ce urmează a fi difuzat în 190 de țări, despre tăierile ilegale de arbori, ar fi ajuns și în Parcul Național Retezat. Reprezentanții ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A spun că nu au avut vreo solicitare din partea acestor jurnaliști de a filma în acest areal, iar aici nu se taie ilegal.
Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, pentru partea despre mobilă și defrișările ilegale, membrii Netflix au filmat un episod întreg în România, iar Gabriel Păun, președintele ONG-ului „Agen Green”, i-a condus pe realizatori prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. Președintele ONG-ului, care a apare în această mini-serie Netflix, a povestit că în timpul filmărilor pentru documentar el şi jurnaliştii americani au trecut prin clipe de coşmar, fiind agresați în pădure de niște tăietori ilegali de lemn pe care i-au întâlnit întâmplător în Valea Cernei. De asemenea, în documentar ar apărea și imagini și informații despre situația din
Referitor la informațiile apărute în ultima perioadă în mediul online despre filmările efectuate în România de o echipă de jurnaliști americani din cadrul platformei de streaming online Netflix, Regia Națională a Pădurilor (RNP) ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. face câteva precizări.
„1. În primul rând, dorim să subliniem că R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. este deschisă la colaborare cu cetățeni, ONGuri, media pentru a combate activități ilicite din perimetrul Parcului Național Retezat – tăieri ilegale, braconaj, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, turism neregulamnetar etc. – și sancționarea făptașilor conform legii. Din informațiile din mediul online referitoare la filmările efectuate de către echipa de jurnaliști Netflix pentru serialul de tip documentar „Broken”, în care unul din episoade vizează tăierile ilegale de arbori din România, este menționat și Parcul Național Retezat ca locație de filmare. R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. nu a fost informată înainte, în timpul sau după realizarea filmărilor, astfel vom aștepta împreună cu dumneavoastră lansarea documentarului din 27 noiembrie pentru a vedea în ce măsură se fac referiri la teritoriul din Parcul Național Retezat.
2. După cum am menționat și în postări anterioare, în Parcul Național Retezat nu se fac nici un fel de defrișări (dex: 1. (C.i. păduri) a înlătura prin tăiere sau ardere, spre a elibera terenul și a-l face propriu pentru agricultură, construcții etc.). Singura situație în care s-a efectuat o defrișare prin tăierea a 167 arbori de molid este în zona de dezvoltare durabilă (cu infrastructură turistică) Stațiunea de Schi Râușor, pentru reabilitarea sistemului de captare a apei ce deservește câteva sate din comuna Râu de Mori.
3. Există anumite suprafețe unde temporar pădurea este în curs de regenerare: pe cale naturală (din puieți proveniți direct din semințele arborilor maturi exploatați), artificială (prin plantare de puieți proveniți din pepiniere) sau mixtă (o combinație a celor două procedee anterior descrise). Asemenea suprafețe se găsesc NUMAI în zona de conservare durabilă (tampon), adică acolo unde este permisă prin lege aplicarea de tratamente silvice, inclusiv tăieri de arbori; aceste zone sunt delimitate clar prin harta cu zonarea internă a Parcului Național Retezat – publică pe site și pe pagina de Facebook https://bit.ly/33nxxK6. Vă reamintim că R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. NU deține teren în parc iar informații despre proprietarii de pe teritoriul acestuia sunt publice și pot fi găsite pe website-ul APNR la link-ul: http://bit.do/fhDaC. Conform legislației actuale, oricine poate cumpăra de la proprietari privați terenuri în România, chiar și în parcurile naționale, fără a fi necesar acordul administrației ariei protejate.
În ultimul rând dorim să încurajăm încă o dată inițiativele civice derulate de utilizatorii ce ne urmăresc, ochii dumneavoastră vigilenți ne ajută să protejăm natura; totodată facem apel la atenție sporită și realism în aprecierea unor situații posibil neconforme, deoarece nu folosește nimănui răspândirea de informații alarmante nefondate. Vă reamintim că fiecărui ranger îi sunt arondate aproximativ 3.500 de hectare din parc, iar ajutorul dumneavoastră contează. Vă mulțumim și nu ezitați să ne contactați”, au scris reprezentanții RNP Romsilva pe pagina de Facebook „Romsilva-Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei”.
„Broken” este un serial pe care Netflix îl va difuza în 190 de țări. Abordează afacerile necurate care stau în spatele mai multor produse foarte cunoscute (cosmetice, țigări electronice, mobilă, industria produselor din plastic).
Sursa foto: newsweek.ro
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply