O altă primărie a luat decizia de a se retrage din Asociația „Salvital” Hunedoara, care se ocupă de gestionarea logistică a serviciului SMURD la nivelul județului. De data aceasta, este vorba despre administrația publică a comunei Rîu de Mori. Conducerea primăriei a hotărât să iasă din această asociație, din care a făcut parte timp de mai mulți ani.
Anunțul a fost făcut de către președintele Asociației „Salvital” Hunedoara, Petru Mărginean, care a transmis, ieri dimineață, un comunicat de presă prin intermediul căruia a informat că Primăria Rîu de Mori a ales să nu mai facă parte din organizație. „Prin adresa 238/18.11.2019, Primăria Comunei Râu de Mori ne-a adus la cunoștință Hotărârea Consiliului local nr. 61/31.10.2019 privind retragerea comunei Râu de Mori din calitatea de membru al Asociaţiei „Salvital” Hunedoara. Deși Adunarea Generală a hotărât, în luna aprilie 2019, faptul că pe durata de desfășurarea a programului pilot privind preluarea personalului cu pregătire paramedicală, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.S.U.), stabilită prin lege, membri asociației au obligația să mențină cotizațiile/contribuțiile existente astfel încât să asigure funcționarea asociației, Primăria Râu de Mori a hotărât să se retragă. Ținând cont de faptul că, în ultimul timp, mai multe primării liberale s-au retras din Asociația Salvital Hunedoara, ne punem întrebarea dacă nu cumva este comandă politică? Considerăm că, prin retragerea comunei Râu de Mori din calitatea de membru al Asociaţiei „Salvital” Hunedoara, înainte de preluarea personalului paramedical angajat al asociației, aceasta a încalcălcat unul din drepturile fundamentale ale omului “Dreptul la ocrotirea sănătăţii” prevăzute la art. 34 alin. (1) din Constitutia României. Vom uza de toate căile legale pentru a contesta această hotărâre”, se arată în respectivul comunicat.
Ce spune primarul comunei Rîu de Mori, Niculiță Mang
Contactat telefonic de „Servus Hunedoara”, primarul comunei Rîu de Mori, Niculiță Mang, susține că decizia a fost luată după ce conturile primăriei au fost blocate pe motiv de neplată a unei restanțe datorată, de administrația publică locală a comunei, către Asociația „Salvital”. „Am fost membri cu o cotizație chiar foarte mare pe cap de locuitor. Am înțeles că trebuie să o plătim, dar am avut restanțe la plata cotizației. S-a strâns o sumă de plătit și m-am trezit că domnul Petru Mărginean mi-a blocat conturile primăriei. Am fost obligat să îi dau toată restanța, de un miliard și ceva, în banii vechi, adică peste 100.000 de lei, fapt care ne-a dezechilibrat din punct de vedere financiar în privința bunurilor și serviciilor. Nici nu știu cum o să o scot la liman, până la sfârșitul anului. Nu știu dacă pot să fac rectificare de buget și, nefăcând rectificare, suntem dezechilibrați bugetar. Asta, vis-a-vis de partea financiară. Dar, dânsul poate să îmi detalieze activitățile desfășurate pe raza comunei Rîu de Mori anul acesta sau anul trecut?”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei Rîu de Mori.
Edilul șef susține că a solicitat ca plata datoriei către „Salvital” să se facă eșalonat, însă, s-ar fi lovit de un refuz. „Am înțeles că au mai fost primării cu datorii cărora li s-a acceptat reeșalonare. Am cerut și noi acest lucru și nu au acceptat. Ne-au blocat conturile cu executorul judecătoresc. Eu doream să plătesc datoria, am și hârtie scrisă prin care le-am solicitat că le-o plătesc, dar eșalonat”, a adăugat primarul comunei Rîu de Mori.
Petru Mărginean, președintele Asociației „Salvital” Hunedoara: „Noi am fost deschiși să se facă reeșalonare”
În replică, președintele Asociației „Salvital” Hunedoara, Petru Mărginean, susține că executarea silită a fost făcută la capătul unui proces câștigat în instanță și că organizația pe care o conduce nu a primit nicio adresă în scris privind reeșalonarea datoriei pe care Primăria Rîu de Mori o avea către asociație. „A fost un proces, nu numai cu Rîu de Mori, ci cu mai multe consilii locale care, în decursul timpului, nu au mai plătit cotizația, și au trecut ani de zile. (…) Procesul s-a finalizat prin martie 2019. Ni s-a dat câștig de cauză. De fapt, cu toate primăriile, noi, am avut câștig de cauză. De la Rîu de Mori trebuia să recuperăm aproape un miliard de lei vechi, deci circa 100.000 de lei. Vă dați seama ce înseamnă acești bani, la o cotizație de 3.100 de lei pe un an. Nu s-a plătit de nu știu câți ani. A fost singura măsura pe care o puteam lua să recuperăm banii. Contabila noastră a vorbit cu contabila lor și au spus că vor reeșalonare. Și am zis ok, faceți o adresă către noi din partea dumneavoastră, analizăm și vă dăm răspunsul, că nu era nicio problemă să reeșaloneze. Ei nu ne-au făcut acea adresă (…) Executorul nu este nici Petru Mărginean, nici altcineva din „Salvital”. Noi am fost deschiși să se facă acea reeșalonare. Am fi acceptat, dar dacă nu au făcut nimic scris noi nu putem să facem o reeșalonare pe povești, pe vorbe. Noi supraviețuim din aceste procese pe care le-am câștigat și din contribuția pe care ne-o plătește CJ și primăriile mari, cum este Hunedoara, Deva etc.. Restul, care s-au restras la comandă politică, majoritatea fiind liberale, ne-au pus într-o mare dificultate”, a declarat, la rândul său, Petru Mărginean, președintele Asociației “Salvital” Hunedoara.
Asociația „Salvital” Hunedoara a fost înființată la data de 9 martie 2005 și, la început, număra 60 de membri. În ultimii ani, a pierdut o parte dintre ei. Mai multe primării au decis să se retragă. Pe rând. Mai exact, vreo 15, în decursul timpului. La ora actuală, Asociația „Salvital” Hunedoara mai are 43 de membri, dintre care șase sunt instituții (spitale, Salvamont etc.)
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply