Din măreţia şi grandoarea pe care o afişa în anii 2007, când se desfăşura în pavilionul central al Romexpo, Târgul de Turism al României a scăzut an de an atât la numărul de expozanţi cât şi la vizitatori, încât anul acesta s-a desfășurat într-un singur pavilion.
Ceea ce altădată era un eveniment aşteptat cu nerăbdare a ajuns în ziua de azi să devină un eveniment care, prin viziunea turistică a noului Guvern nu a beneficiat nici măcar de o deschidere oficială cu fast, precum în anii trecuţi. Ca să nu mai vorbim de faptul că pavilionul oficial a României era dezolant de pustiu și de trist. În fond, nici nu era de așteptat ca angajații fostului Minister al Turismului să debordeze de entuziasm, după ambuscada la care au fost supuși după poraspăta desființare a ministerului, concretizată prin demiteri chiar și prin sms!
Numărul agențiilor de turism străine a scăzut drastic față de anii precedenți. La nivel național, marii tour-operatori au fost reprezentați bine, deși au fost absențe marcante și din rândul acestora. Au fost prezente multe UAT-uri, unele spărgând tiparele prăfuite din anii precedenți, la fel cum făcea și județul Hunedoara în anul 2016.
FPTR: înființarea ANT și păstrarea vocuherelor de vacanță
Joi, 14 noiembrie s-a ținut la Phoenicia Grand Hotel din București al 50-lea Comitet Director al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Moment jubiliar însă umbrit de situația în care se află turismul românesc la ora actuală. În ședința s-a hotărât ca FPTR să ceară Guvernului, în condițiile desființării ministerului de resort, reînființarea Autorității Naționale pentru Turism (ANT), condusă de un președinte cu rang de secretar de stat. Intenția de a trece turismul în subordinea unei direcții din Ministerul Economiei, precum și ideile de a transfera controlul în turism la ANPC și autorizările și clasificările la autoritățile locale sunt de neacceptat de către FPTR. La fel cum FPTR nu va accepta anularea unor decizii pentru care s-a luptat cu guvernul PSD, precum TVA 5% sau voucherele de vacanță.
FPTR este singura federație din turism cu reprezentativitate recunoscută legal, care însumează peste 37% din forța de muncă din turism.
Cum s-a prezentat judeţul Hunedoara?
În contextul prezentat, standul județului Hunedoara a arătat bine, fiind însă poziționat ușor marginal, deși chiar lângă scenă și standul României. Standul în sine a fost bine gândit, populat cum trebuie cu expozanți și destul de vizitat.
Județul Hunedoara a lansat la TTR 2019 aplicația Discover Hunedoara, o aplicație modernă, bine făcută, binevenită și extrem de folositoare. În sfârșit un pas serios spre o promovare modernă și viabilă!
La nivel de județ, Hunedoara a fost reprezentată de vicepreședintele Sorin Vasilescu și ADEH, care a fost organizatoarea standului.
Municipiul Deva a fost prezent ca invitat al ADEH și a fost reprezentat prin Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural Drăgan Muntean, în subordinea căruia de află (lucru unic în România!) Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Deva (CNIPT). Preznța la târg a Gărzii Cetății Deva a fost un element de culoare a standului județean. Cum primarul Florin Oancea declara recent că turismul este o prioritate pentru oraș, probabil acesta a fost ultimul târg la care Deva nu a fost decât invitată, nu și expozantă și CNIPT va intra în subordinea unei viitoare direcții de turism!
O apreciere desosebită către primaul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, care întelege perfect că turismul este singura șașnsă a urbei sale, drept pentru care a fost prezent pe toată durata târgului la stand.
Ca o concluzie, județul Hunedoara punctează o prezență onorabilă la un târg de turism care merge neclintit spre disoluție și care anul acesta a avut neșansa de se suprapune cu asaltul Guvernului asupra turismului!
Leave a Reply