A fost publicată motivarea sentinţei prin care Judecătoria Orăştie a condamnat patru căutători de comori, din Cehia, care au vandalizat cetăţile dacice şi au efectuat săpături ilegale în incinta lor, furând mai multe artefacte antice.
În 25 august, instanţa de fond i-a condamnat pe Jan Chrt, Radek Lang, Roman Muzik şi pe Lukas Havlik, la pedepse de până la 2 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare, cu suspendare, pentru furt calificat, distrugere şi acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţia prealabilă. Magistraţii au dispus suspendarea executării pedepselor date celor patru cehi, pe un termen de supraveghere de doi ani, şi ca inculpaţii să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Orăştie sau la Primăria Beriu. Sentinşa nu este definitivă.
Cei patru tineri, cu vârste între 31 şi 37 de ani, au fost acuzaţi că în cursul lunii septembrie 2015, dar şi în anii anteriori, au venit din Cehia pentru a efectua detecţii şi săpături ilegale în siturile cetăţilor dacice Costeşti, Blidaru, Băniţa şi Patra Roşie, dar au intrat inclusiv în incinta Ulpiei Traiana Sarmizegetusa. Cehii au fost puşi sub învinuire de la începutul lunii decembrie a anului 2015, după ce fostul administrator al sitului Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, a reclamat descoperirea a sute de gropi lăsate în urmă de braconieri în cetăţile dacice Blidaru şi Costeşti.
În aşezarea antică de la Costeşti, braconierii au scormonit chiar şi în zidurile turnurilor antice.
În aprilie 2016, procurorii şi poliţiştii au recuperat mai multe tezaure monetare şi bunuri arheologice furate şi exportate ilegal în Cehia: loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz, însumând peste 100 de piese antice. De asemenea, le-au fost confiscate şi şase detectoare de metal, folosite la comiterea infracţiunilor. 266 de gropi au lăsat cehii în urma lor, după săpăturile efectuate în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Intrau în situri cu moticicletele şi se filmau în timp ce căutau comori.
„Autorităţile judiciare din Cehia au ridicat de la inculpaţi şi au transmis autorităţilor judiciare române medii de stocare date care confirmă activitatea infracţională a inculpaţilor în siturile arheologice sus menţionate. Astfel a rezultat că din computerul inculpatului Lukas Havlik, într-un folde intitulat RUMUNSKO au fost identificate fotografii şi video filmări realizate de cei 4 inculpaţi în perioada 12-19 septembrie 2015 în zona siturilor arheologice sus menţionate. Sunt relevante imaginile în care apar cei patr inculpaţi utilizând detectoarele de metale, efectuând săpături neautorizate şi sustrăgând artefactele descoperite. Tot din aceste imagini a rezultat că la data de 15 septembrie 2015 cei patru inculpaţi au fost prezenţi în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde au desfăşurat aceleaşi activităţi împotriva patrimoniului cultural naţional. Intenţia infracţională a inculpaţilor a rezultat şi din imaginile în care s-au fotografiat în perimetrul siturilor arheologice cu însemnele de monument istoric UNESCO şi plăcuţele de avertizare şi în limbi de circulaţie internaţională amplasate la intrarea în aceste obiective”, se arată în dosar.
Lukas Havlik a mai efectuat şi în trecut activităţi de braconaj în siturile arheologice din România, unul dintre acestea fiind Peştera Polnicova, din judeţul Mehedinţi. „Din analiza mediilor de stocare ridicate de la inculpatul Lucas Havlik a rezultat că acesta în perioada 14-19 septembrie 2013 a efectuat escavaţii ilegale însuşindu-şi artefactele (n.r. monede antice) găsite din zona comunei Dubova”, arătau anchetatorii.
Cei patru cehi şi-au recunoscut vinovăţia şi au argumentat că nu au ştiut că au săvârşit încălcări ale legii împrejurare care însă nu îi exonerează de răspundere penală, se arată în motivarea sentinţei.
comentarii