TERENUL DIN JURUL PALATULUI ADMINISTRATIV, DIN CENTRUL DEVEI, VA FI DEFRIȘAT ȘI ECOLOGIZAT. SOARTA CLĂDIRII „FANTOMĂ”, ÎNCĂ INCERTĂ

Municipalitatea din Deva caută soluții în privința Palatului Administrativ, din centrul orașului, clădire impunătoare, dar care zace fără nicio utilitate de vreo 20 de ani. Autoritățile locale au luat hotărârea ca terenul ce înconjoară imobilul să fie defrișat și ecologizat, în perioada următoare. Mai mult, în zonă se are în vedere și construirea unei parcări. În ceea ce privește clădirea, momentan, nu se știe ce se va alege de ea.

Primarul Devei, Florin Oancea, s-a întâlnit cu cetățenii care locuiesc în blocul 5, de pe Bulevardul decebal, din oraș, situat în imediata vecinătate a Palatului Administrativ. Edilul șef al municipiului a purtat discuții cu privire la starea în care se află această clădire. „Împreună cu cetăţenii şi cu colegii din primărie am conturat un plan de acţiune imediată. Până la sfârşitul acestei luni, terenul viran care înconjoară clădirea neterminată va fi defrişat şi ecologizat. Demarăm un studiu de fezabilitate pentru realizarea pe acest teren a unei parcări care să deservească atât pe locatarii blocului 5 cât şi pe toţi cetăţenii oraşului sau aflaţi în tranzit în zona Pieţei centrale. Pe bugetul anului 2020 vom finanţa realizarea unei parcări adiacente, în spatele blocului, până la gardul unităţii de pompieri. Ca orizont de timp, după parcurgerea tuturor procedurilor legale, estimez că putem realiza aceste parcări până la mijlocul verii anului viitor. Am mai discutat despre remedierea de urgenţă a trotuarului degradat din faţa blocului 5 şi despre reabilitarea integrală a întregii zone din faţa blocului, ca parte dintr-un proiect mai amplu, cu finanţare din fonduri europene, care există deja. Le mulţumesc mult tuturor devenilor care au participat la întâlnire pentru implicare în dezvoltarea oraşului, prin idei constructive şi creativitate”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Lăsat de izbeliște de vreo 20 de ani

Situat în “buricul” orașului, Palatul Administrativ era, în anul 1995, era cel mai ambiţios proiect imobiliar din Deva. Lucrările la această clădire, cu 14 etaje, cea mai înaltă din municipiu, începute în forță, în urmă cu mai bine de două decenii, nu au fost finalizate nici până în ziua de astăzi. Cel puţin șapte milioane de euro au fost investiţi, de-a lungul timpului, în acest imobil condamnat la ruină. Acolo ar fi trebuit să se mute Consiliul Judeţean, Prefectura, Direcţia de Statistică şi Primăria Deva, fapt care nu s-a mai întâmplat. În ultimii ani, s-au făcut mai multe planuri pentru această clădire. La un moment dat, pe vremea fostei administrații, s-a propus ca un corp al clădirii, Corpul C, să fie preluat, rebilitat și transformat în birouri ale primăriei. Ideea nu s-a materializat, la fel cum, de altfel, s-a întâmplat și cu cea venită din partea Consiliului Județean care și-a exprimat intenția de a investi într-un alt corp, respectiv Corpul C al acelelaiși clării, unde ar fi urmat să funcționeze sediul celei mai mari biblioteci din județ. În urmă cu doi ani, prin 2017, s-a venit cu o altă sugestie, ca într-un din corpurile clădirii să se facă o creșă pentru micuți. Nici acest din urmă proiect nu s-a concretizat.

Un investitor ar putea salva clădirea

Conducerea municipalității susține că, se caută, în continuare soluții pentru Palatul Administrativ. “De la preluarea mandatului de primar, în urmă cu doi ani, am făcut demersuri continue pentru rezolvarea acestei investiţii neterminate, care arată jalnic în centrul oraşului. Una dintre variantele care pare fezabilă este asocierea cu sau preluarea clădirii de către un investitor care să finalizeze lucrările. Lucrăm în acest sens, inclusiv prin Serviciul Investitori din Primăria Deva. Mai sunt şi alte posibilităţi luate în calcul. Suntem în discuţii cu Prefectura şi cu Consiliul Judeţean pe această temă”, a adăugat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.