„Am privit mereu cu atenție ceea ce s-a petrecut în Valea Jiului, pentru că este de departe o zonă care a suportat din plin efectele trecerii la economia de piață. Restructurările din minerit au făcut ca turismul să fie privit ca o alternativă serioasă din punct de vedere economic. Astăzi, în ciuda investițiilor realizate, nu pot spune că această zonă a județului este pe linia de plutire. Și chiar dacă ar fi, nu supraviețuirea trebuie să fie dezideratul oamenilor de aici, ci un nivel de viață la standarde demne de mileniul III”, scrie Mircea Moloț, liderul ALDE – Hunedoara.
„Chiar dacă Deva se află la aproape 100 de kilometri de Petroșani, am fost constant prezent în orașele din Valea Jiului pentru a sprijini investițiile făcute de Consiliul Județean. Aproape 1,8 milioane de lei au fost alocați pentru dezvoltarea turismului în zonă, iar peste 6,5 milioane de lei au fost cheltuiți până în 2014 pentru întreținerea drumurilor și pentru refacerea podurilor afectate de inundații. În modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din orașele și satele Văii Jiului a fost investită suma de peste 159 milioane lei, incluzând aici proiectele derulate de operatorul APASERV. Pentru termoficare s-au alocat de la Consiliul Județean, până în 2014, suma de peste 8,14 milioane de lei. Nici sănătatea nu a fost omisă, iar dotările spitalului din Petroșani au fost în total de peste 3,5 milioane lei.
Nu trebuie să trec peste o mare bucurie, și anume revigorarea teatrului din Petroșani, căruia i s-au alocat aproape 34 milioane de lei.
Cheia investițiilor pe care le-am sprijinit în Valea Jiului a fost sprijinirea potențialului turistic pe care îl are această zonă. Am mers pe ideea că drumurile bune, un sistem modern de alimentare cu apă și canalizare, un mediu curat, toate acestea fiind de natură să crească atractivitatea stațiunilor montane din Valea Jiului, reflectată în creșterea numărului de turiști. Aici vreau să reamintesc despre modernizarea cu fonduri europene a drumului către Pasul Vâlcan, o cale de acces care s-a transformat fundamental, oferind un acces mai ușor turiștilor care iubesc muntele.
Privesc astăzi preocupat către această zonă cu oameni pe care-i respect pentru că observ cum localitățile de aici sunt acum într-o competiție surdă, aceea a dezvoltării turismului, care așa cum am mai spus, este benefică. Întrebarea este dacă există piață suficientă pentru ca toate localitățile să trăiască din această industrie. De aceea consider că orientările economice ale localităților Văii Jiului trebuie să fie complementare unele cu altele și nu concurențiale. O localitate să ofere turism de agrement, alta să dezvolte industria turismului pentru seniori, o alta să concentreze industria de prelucrare a lemnului, să existe o zonă a industrializării fructelor de pădure etc. Toate acestea având darul de a completa oferta localității învecinate și împreună să constituie o ofertă complexă.
Mineritul nu trebuie să moară în Valea Jiului, mai ales în contextul energetic actual. Este nevoie de investiții din partea Guvernului pentru retehnologizarea minelor viabile, este nevoie de un parteneriat între autoritățile locale și cele centrale pentru ca industria extractivă de cărbune să nu dispară”, scrie Mircea Ioan Moloț.
7.426.000 lei, pentru școlile din Valea Jiului
Petroșani
– CN M. Eminescu
– Liceul de informatică
– Grup Școlar D. Leonida
– Școlile generale I. G. Duca, C. Sylva, A. Stanca
– Școala primară Dâlja Mare
– Grădinițele cu program normal 1 și 2
– Grădinița cu program prelungit 1
Petrila
– Grup școlar C. Brâncuși
– Școala generală H. Coandă
– Școala general I. D. Sârbu
– Școlile generale nr. 3 și nr. 6
– Grădinițele cu program normal 1 și 2
Aninoasa
– Școala generală Sf. Varvara
347.000 lei, pentru bisericile din Petroșani, Petrila și Aninoasa
Petroșani
– Parohia Ortodoxă Sf. Ilie
– Parohia Ortodoxă I
– Parohia Ortodoxă II
– Parohia Ortodoxă III
– Parohia Ortodoxă Livezeni I
– Parohia Ortodoxă Livezeni II
– Parohia Greco Catolică
– Parohia Romano Catolică
– Parohia Reformată
– Parohia Unitariană
– Biserica Penticostală
– Biserica Penticostală Filadelfia
– Biserica Baptistă
– Biserica Baptistă Golgota
Petrila
– Parohia Ortodoxă Sf. Petru și Pavel
– Parohia Ortodoxă Sf. Varvara
– Parohia Ortodoxă I
– Parohia Ortodoxă II
– Parohia Ortodoxă Brad
– Parohia Ortodoxă Jieț
– Parohia Reformată Petrila
– Parohia Reformată Lonea
– Biserica Penticostală Petrila
– Biserica Penticostală Cimpa
– Biserica Pemticostală Lonea
– Biserica Penticostală Muntele Sionului
– Biserica Baptistă Petrila
– Biserica Baptistă Emanuel
– Biserica Creștină după Evanghelie
Aninoasa
– Parohia Ortodoxă I
– Parohia Ortodoxă Iscroni
– Parohia Romano Catolică
1.971.130 lei, bani pentru cluburile sportive din Valea Jiului
Petroșani
– Clubul Sportiv Școlar
– Universitatea
– Jiul Petroșani
– Știința
– Mashibo
– Petro Aqua
Petrila
– Inter
– Călăuza Carpatină
– Pro Adrenaline
Aninoasa
– Minerul
Mircea Ioan Moloț
comentarii