Vara, staţiunea Geoagiu Băi, aflată la cinci kilometri de centrul oraşului Geoagiu, devine unul dintre cele mai aglomerate „sate de vacanţă” din vestul ţării. Anual, în jur de 50.000 de turişti se cazează în hotelurile şi pensiunile din Geoagiu Băi, ridicate în ultimele decenii în jurul băilor termale ale anticei Germisara. În privinţa numărului de vizitatori care rămân peste noapte, oraşul Geoagiu întrece la capitolul turism Hunedoara, Deva şi staţiunile din Valea Jiului.
În ce priveşte serviciile şi atracţiile turistice, oferta este mai modestă: un ştrand cu bazine cu apă termală, cascada Clocota, rotonda (biserica medievală) din Geoagiu şi vestigiile antice din Geoagiu Băi se numără printre reperele staţiunii.
Ruinele Germisarei, complexul termal antic, în jurul căruia s-a dezvoltat în secolul XX staţiunea, au fost cercetate şi restaurate la mijlocul anilor ’80, când în urma săpăturilor arheologice au fost descoperite 11 plăcuţe votive de aur (ofrande) şi numeroase alte artefacte antice preţioase. Atunci, fundul craterului a fost reamenajat şi transformat într-o piscină din beton, la care se coboară pe câteva trepte şi în care se strânge apa de ploaie, căpătând o culoare verzuie.
În jurul bazinului în care oamenii pun monede în speranţa că vor avea noroc, sunt câteva tunele şi grote, care stârnesc curiozitatea turiştilor, însă locul rămâne mai mult pustiu. Puţini dintre oaspeţii săi cunosc povestea Germisarei şi îi acordă interesul cuvenit locului unde se afla unul dintre cele trei complexe cu ape termale cunoscute din Dacia romană, alături de Herculaneum şi Aquae Călan.
În zilele de vară, Cascada Clocota devine unul dintre cele mai aglomerate locuri din staţiune, căutat de turişti şi de amatorii de fotografii. Căderea de apă de peste 20 de metri oferă o privelişte atractivă, pentru că izvoarele termale au spălat rădăcinile unor copaci din partea de sus a platoului, care s-au prăbuşit şi au creat „trepte” verticale succesive pe întreaga înălţime a cascadei. Unii dintre oaspeţii locului folosesc izvorul Clocotei pentru a se îmbăia, însă malurile sunt adesea murdărite de gunoaie.
Izvoarele cu apă termală, ştrandul, un târg de suveniruri, terasele hotelurilor şi ale restaurantelor şi câteva trasee turistice de luat la pas se adaugă ofertei staţiunii Geoagiu Băi.
0 comentarii