AMENZI PENTRU INDIVIZII CARE AU DISTRUS MAI MULTE ZONE DIN PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA, CU ATV-URILE



1297 total views
, 189 views today

Mai mulți indivizi care, pe perioada Stării de Urgență (valabilă până în 15 mai-n.red.), au intrat în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina vandalizând mai multe zone cu ATV-uri și motoare, au fost amendați de polițiști. Totul a ieșit la iveală, după ce chiar protagoniștii au postat pe rețelele de socializare fotografii și filmulețe în care își turează motoarele prin parc și fac grătare. Acum, 14 persoane au fost identificate de oamenii legii și amendate.

Conducerea Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina a fost cea care a făcut plângere la poliție, pentru care cei în cauză să fie sancționați pentru distrugerile create. În perioada Stării de Urgență, din cauza noului coronavirus, astfel de întâlniri, în grupuri formate din mai multe persoane erau interzise, iar ieșirile erau permise doar pe bază de declarații pe propria răspundere și în cazuri de urgență.

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice i-au invitat la sediul unității de poliție pe 14 din persoanele indentificate ca urmare a vizionării acelui material video. Toate cele 14 persoane au fost sancționate contravențional, fiecare un amendă în valoare de câte 500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor privind deplasarea pe perioada Stării de Urgență, urmând ca reprezentanții Parcului Național să le aplice sancțiunile contravenționale corespunzătoare, pentru accesul neautorizat în incinta parcului natural”, a declarat comisar Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

„În ultima perioadă ne confruntăm cu un fenomen periculos”

Rolul reprezentanților Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este de a proteja această bogăție, dar și de a o promova, astfel încât turiștii să se bucure prin propriile simțuri de frumusețea zonei. Oamenii care se ocupă de acest parc, au invitat pe toată lumea să descopere frumuseţile parcului natural, dar cu rugămintea esențială de a nu uita că respectul pentru natură înseamnă respectul pentru ființa umană. Și aici, există câteva reguli, de bun simț, până la urmă, care trebuie respectate. Există o serie de puncte de acces în parc, vizitarea se face numai pe drumurile deschise accesului public și pe traseele turistice marcate cu semne convenţionale specifice, însă nu toți vizitatorii parcului au înțeles acest lucru.
„Turiștii au obligaţia de a proteja flora şi fauna sălbatică existente pe acestea, pentru a nu creea prejudicii mediului înconjurător şi sănătăţii umane. Sunt, astfel, interzise manifestări de rupere, distrugere a plantelor, de capturare sau ucidere a faunei, deranjarea speciilor prin producerea unor zgomote, camparea în afara locurilor special amenajate, săparea, aprinderea focului, generarea deșeurilor, accesul cu vehicule sau alte mijloace motorizate și alte activități apte să degradeze mediul. Am lăsat la urmă accesul cu vehicule sau alte mijloace motorizate pentru că în ultima perioadă ne confruntăm cu un fenomen periculos și în egală măsură interzis prin lege. Tot mai multe persoane aleg să se distreze cu atv-uri, autoturisme de teren, motociclete pentru teren accidentat fără un control asupra zonelor în care se deplasează”, au declarat reprezentanții parcului.

Cu motoarele în parc, dar organizat și în condiții speciale

Reprezentanții ariei protejate nu sunt total împotriva activităților de tip Off-Road aici, însă trebuie ca și cei care aleg acest tip de sport să o facă după anumite reguli. Aceștia declarau în urmă cu aproximativ trei săptămâni că: „Respectăm din plin modul fiecăruia de a se distra și înțelegem că și pentru sporturile motorizate trebuie să existe un cadru. Respectul trebuie să fie reciproc: și pentru hobby-urile oamenilor, dar și al lor pentru natură. Ne-am manifestat întreaga deschidere, chiar și față de competiții de această natură, însă în condiții speciale, care să nu afecteze în vreun fel zonele protejate din parc. Cum spuneam, în ultima vreme, s-a întețit accesul cu mijloace motorizate în zona de protecție integrală din parc. Facem în acest sens un apel către toți oamenii de bună credință: vă rugăm, bucurați-vă de frumusețile naturii fără a pătrunde peste tot cu mijloace motorizate. Gândiți-vă că dacă fiecare vizitator ar pătrunde la fel, în scurt timp nu am mai avea acel peisaj de care ne bucurăm. Sunt nenumărate locuri, chiar în proximitatea parcului, unde nu există restricții cu privire la pătrunderea cu mijloace motorizate. Ne-am bucura să avem un dialog constant în acest sens și să nu uităm că protejând natura ne protejăm nouă viitorul.
Îngrijorările cu privire la creșterea accesului cu mijloace motorizate în zonele de protecție integrală ne-au determinat să apelăm la sprijinul organelor de control. Nu am fi dorit niciodată să recurgem la astfel de gesturi. Amintim din nou, rolul nostru e să asigurăm menținerea cadrului natural și să invităm orice iubitor de natură să se bucure de frumusețea acestui peisaj. Însă cu moderație, cu bun simț, cu responsabilitate și cu respect pentru zonă. Suntem prietenii naturii, prietenii oamenilor care vor să se bucure de frumusețea naturii, și nu dușmanii lor. Vă rugăm, respectați natura și respectați-vă pe voi, ca oameni!”, au mai transmis reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina a fost declarat arie naturală protejată de interes naţional încă din anul 1979. Acoperind Munţii Şureanu, parcul se remarcă prin peisajul aparte creat în mii de ani de interacţiunea omului cu natura. Aici se regăsesc numeroase specii protejate de floră şi faună, sate în care tradiţiile se păstrează încă vii, precum şi monumente istorice de o valoare deosebită. Specificul zonei este dat şi de prezenţa fenomenelor carstice de suprafaţă şi din subteran. Acolo unde apa a modelat stânca s-au format chei, doline, peşteri şi avene, unele dintre ele deosebit de importante din punct de vedere ştiinţific.

Sursa foto: Facebook/Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.