Sute de oameni au ajuns la sfârşit de săptămână în zona Lacului Gura Apelor din Parcul Naţional Retezat.
Nivelul apei a fost scăzut cu circa 20 de metri faţă de cel din toamna anului trecut, când se apropiase cu câţiva metri de cota 1.072, nivelul normal de retenţie al barajului. Locurile care în urmă cu şase luni se aflau sub ape au devenit parcări întinse pentru zecile de maşini ale turiştilor şi pescarilor, iar liniştea întinderii de apă a fost tulburată de bărcile de motor aflate pe lac, în ciuda interdicţiilor. Turiştii care s-au îndreptat spre lacul Gura Apelor au avut, însă, de înfruntat o porţiune de drum cu adevărat periculoasă.
Drumul Judeţean 685 spre Lacul Gura Apelor porneşte din vecinătatea satului Cârneşti, aflat la 10 kilometri de Haţeg, de la intersecţia cu DN 68 Haţeg – Caransebeş. Traversează apoi satele Clopotiva şi Brazi ale comunei Râu de Mori şi urcă pe valea Râului Mare, spre Parcul Naţional Retezat. La 30 de kilometri de la intersecţia cu şoseaua naţională, la aproape o oră de mers cu autoturismul, călătorii ajung la barajul Gura Apelor – Retezat, unul dintre cele mai mari din Europa.
Ultimii zece kilometri ai drumului judeţean, între Brădăţel şi lacul de acumulare din munţi au rămas unul dintre cele mai periculoase sectoare de drum din România. Şoseaua construită în anii ´70, în timpul lucrărilor la barajul din Retezat, nu a mai fost reabilitată, iar pe lângă nenumăratele gropi din carosabil, alunecările de pământ de pe versanţii abrupţi îi pun pericol pe şoferi.
Căderile de stânci au loc frecvent şi antrenează aduc pe şosea trunchiuri de copaci şi tone de bolovani. În urmă cu doi ani, după o furtună puternică urmată de alunecări de teren, autorităţile din judeţul Hunedoara au anunţat că drumul spre Lacul Gura Apelor trebuie închis pe o durată nedeterminată, până la punerea în aplicare a unei soluţii pentru siguranţa turiştilor. Soluţia nu a mai fost găsită, nici drumul judeţean nu a fost închis, a rămas la fel de neîngrijit, iar cei care se îndreaptă spre Parcul Naţional Retezat trec prin mari emoţii în zona periculoasă.
Leave a Reply