Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, propune publicului o altă piesă restaurată în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al instituției noastre. “Este o aplică din argint aurit, din secolele XVII-XVIII, clasată în categoria tezaur, a colecţiilor Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Această piesă intră în componenţa unui tezaur amplu alcătuit din 806 monede şi 12 obiecte de cult şi laice descoperit în localitatea Nălaţi-Vad din apropierea oraşului Haţeg, o parte dintre aceste obiecte putând fi admirate în vitrinele muzeului devean.
Aplica are o formă rotundă şi este prevăzută la mijloc cu o ornamentaţie reprezentând o floare de piciorul cocoşului, iar pe margini cu frunze de acant răsfrânte. Este confecţionată din argint aurit, dar aurirea nu se păstrează în întregime, procesul de coroziune punctiform îndepărtând, pe alocuri, suprafaţa aurită. Înainte de a fi restaurat obiectul era acoperit cu depuneri aderente, de grosime foarte mică, de sulfură de argint, punctiform, dar în cantitate relativ mare, sulfat bazic de cupru mai ales pe inel şi pe dosul piesei precum şi zone profunde de oxid de argint. Prezenta de asemenea şi o degradare mecanică, piesele sale componente fiind desprinse una de cealaltă.
Intervenţiile oportune de restaurare efectuate asupra acestui obiect au făcut posibile redarea integrităţii şi strălucirii pe care le-a avut cândva”, precizează Mihaela Beceanu, expert restaurator metal, Secția de Restaurare, Conservare, Investigaţii.
Leave a Reply