SE PREGĂTEȘTE MODERNIZAREA TELECABINEI DE PE CETATEA DEVEI

Autoritățile locale din Deva doresc să modernizeze telecabina care facilitează transportul turiștilor pe Cetatea din municipiu. Consilierii locali se întrunesc astăzi, 30 octombrie, în ședința ordinară a CL, iar pe ordinea de zi se află și un proiect de hotărâre care vizează aprobarea Documentației pentru Autorizarea Lucrărilor de Intervenție -DALI pentru obiectivul de investiții “Modernizare ascensor înclinat acces Cetate Deva”.

Veche de 14 ani, telecabina de pe Cetatea Devei va fi modernizată. Și asta fiindcă, ascensorul înclinat de pe Dealul Cetății, care transportă anual mii de turiști până sus, între zidurile fortăreței medievale, dă tot mai multe semne de îmbătrânire”. „La momentul actual, conform statisticilor interne ale Primăriei municipiului Deva, există un număr de aproximativ 180.000 de turiști anual, care vizitează Cetatea Deva și care folosesc pentru urcare ascensorul în plan înclinat. Dimensionarea inițială a cabinei de 16 persoane a fost autorizată de ISCIR la ultima verificare a stării tehnice doar pentru 14 persoane. Acest fapt conduce la supraaglomerație și blocaje, atât la îmbarcare, cât și la debarcare, la timpi foarte mari de așteptare, lucru care de multe ori duce la renunțarea turiștilor de a mai vizita Cetatea Deva. De asemenea, uzura tehnică și morală a echipamentelor ce compun instalația, precum și mentenanța deficitară uneori, a avut efecte negative asupra întregii instalații și implicit au fost afectate și încasările care constituie o sursă de venit pentru bugetul municipiului. În aceste condiții, se creează oportunitatea modernizării și dezvoltării acestui obiectiv de utilitate publică”, se arată în proiectul de hotărâre.

Valoarea estimativă a lucrărilor, conform devizului general, este de aproximativ 20 de milioane de lei cu TVA.

Reamintim că, telecabina care facilitează accesul pe Cetatea Devei a fost dată în folosință în 2005, pentru a pune în valoare potențialul turistic al zonei și pentru a facilita accesul către fortăreața medievală.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.