Este al șaselea an de când, în cadrul Direcției Silvice Hunedoara – Ocolul Silvic Grădiște, se dă tonul la campania anuală de plantare, într-un parteneriat inedit: inima Regatului Dac. Acţiunea începe în 28 martie, de la ora 9, iar întâlnirea este în Grădişte, la podul de lângă biserică
Voluntarii pădurii, Membrii Asociației Hunedava, Grupul pasionaților de Land Rover 4X4 și mulți alți iubitori ai naturii, de la elevi la vârstnici, se strâng de cinci ani în jurul silvicultorilor de la Ocolul Silvic Grădiște și dau o mână consistentă de ajutor pentru a demonstra și conștientiza, în mod real, ce înseamnă o gospodărire rațională a pădurii.
Rezultatele vorbesc de la sine
Peste 500.000 de puieți au fost plantați în diferite parcele ale ocolului Grădiște, unele dintre aceste plantări ajungând astăzi la starea de masiv, adică la momentul în care pădurea nu mai are nevoie de sprijin uman, dezvoltându-se singură mai departe. După ce muntele sfânt al dacilor, Godeanu s-a îmbrăcat din nou în straie verzi (fusese „dezgolit” în urma unui cataclism natural și a unui incendiu provocat de inconștienți), a urmat ca Versantul de la Sub Cununi și culmea Muncelului să primească efortul unor oameni responsabili și devotați pădurii. Anul acesta a venit rândul Văii Gerosului, acolo unde alături de o regenerare naturală planificată este nevoie de intervenție pentru a duce și acea zonă la necesara stare de masiv. Ing. Nicoae Oproiu, șeful Ocolului Silvic Grădiște, se arată foarte mulțumit de munca depusă atât de angajații ocolului cât și de voluntarii ce sprijină aceste acțiuni de plantare. „Anul acesta intervenim pe dealul Gerosului acolo unde după o secvență de trei tăieri în aproximativ 30 de ani, care a asigurat însămânțarea naturală, semințișul prezent are nevoie de sprijin prin plantarea de puieți împreună cu care vor prelua funcția de protecție până la starea de masiv și pe mai departe. Se asigură, astfel o continuitate importantă a prezenței vegetației forestiere în acea parcelă”, ne spune Oproiu.
Adevărata faţă a pădurilor din România
Vladimir Brilinsky, fostul administrator al Sarmizegetusei Regia, este de fapt motorul acestei acțiuni de cinci ani, timp în care s-a zbătut să adune în jurul silvicilor cât mai mulți oameni. „Ca și în alți ani, scopul acestei acțiuni este unul foarte clar: Vrem să arătăm o altă față, una adevărată, a situației fondului forestier din România, pe care mulți, orbiți de știri false, de exagerări și de fake news-uri, nu o văd. Conştienţi că nu există pădure fără uscături și că se comit într-adevăr, ilegalități în gestionarea fondului forsteier, vrem să arătăm un exemplu viu de gospodărire responsabilă. Aşteptăm, alături de noi, cât mai multă lume care va putea înțelege și transmite mai departe ce înseamnă respectul adevărat față de natură”, este mesajul transmis de Nunu Brilinsky.
„Ne-am bucurat să fim alături de o astfel de inițiativă, și dăm oricând sprijin pentru ca pădurile României să fie mereu verzi și pline de viață. Noi nu investim pentru astăzi, ci pentru un viitor, cât mai sănătos și mai curat”, spune Achim Marius, mai cunoscut sub numele de „Achimoto”, un entuziast reprezentant Asociației Hunedava, asociaţie care a organizat campania „Ajută Satul” şi proiectul (de suflet) „Hunedava Parc”.
Leave a Reply