CEREMONII SOLEMNE: „ZIUA ARMATEI ROMÂNE”, MARCATĂ ÎN MAI MULTE LOCALITĂŢI ALE JUDEŢULUI

Oficialităţi locale şi judeţene, istorici, veterani de război şi militari rezervişti şi în retragere, reprezentanţi ai partidelor politice, parlamentari, alături de simpli cetăţeni, au luat parte, vineri dimineaţă, la ceremonialul organizat la cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din municipiul Deva, cu prilejul „Zilei Armatei Române”, celebrată în fiecare an pe data de 25 octombrie.

„Ziua Armatei Române” a fost marcată, la Deva, printr-un ceremonial solemn, militar şi religios. Evenimentul a debutat puţin înainte de ora 10:00, cu salutul Drapelului de Luptă, moment urmat, apoi, de intonarea Imnului Naţional al României. În continuarea manifestărilor a fost slujba religioasă, săvârşită de un sobor de preoţi, urmată, apoi, de rostirea de alocuţiuni cu privire la semnificaţia zilei de 25 octombrie şi evidenţierea momentelor semnificative din istoria Armatei României. Au urmat, în succesiunea evenimentelor, depunerile de coroane, și, la final, defilarea Gărzii de Onoare.

Festivităţi similare au avut loc, în aceeaşi zi, şi în alte localităţi ale judeţului. La Hunedoara, ceremonia specială de „Ziua Armatei Române” s-a desfăşurat în Parcul Libertăţii din municipiu. De asemenea, o manifestare asemănătoare a avut loc şi la Monumentul Eroilor din Brad. În cadrul festivităţii desfăşurate în Cimitirul Eroilor din Petroşani, oficialităţile locale au păstrat un moment de reculegere în memoria celor care, sub stindardul Armatei, şi-au făcut cu eroism datoria de onoare de a apăra cetăţenii acestei ţări. „Ziua Armatei Române” a fost marcată, vineri, şi la Orăştie, Petrila şi nu numai.

Instituită prin decret

Celebrată în fiecare an, pe data de 25 octombrie, „Ziua Armatei Române” semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie străină. Sărbătoarea este legată de generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva, în 25 octombrie, pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui Mihai I, care împlinea 23 de ani. Sărbătoarea a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.