(VIDEO) MOROLEUCA, UN OBICEI STRĂVECHI CARE ANUNȚĂ INTRAREA ÎN POSTUL PAȘTELUI, PĂSTRAT CU SFINȚENIE ÎN UNELE SATE HUNEDORENE

(VIDEO) Moroleuca, un obicei străvechi care anunță intrarea în Postul Paștelui, păstrat cu sfințenie în unele sate hunedorene

Moroleuca, un obicei străvechi, păstrat încă cu sfințenie în unele sate hunedorene, cunoscut în alte localități din Transilvania sub numele de Ali – Moli sau Strigarea peste sat, este un obicei de primăvară, practicat în seara de Lăsatul secului, intrarea în Postul Paștelui. Întreg scenariul se derulează în duminica dinainte de intarea în Postul Mare, pe un deal din apropierea localității, unde tinerii din sat se adună și aprind focurile, strigând, în același timp, diverse critici satirice la adresa unora dintre consătenii lor.

În satul hunedorean Târnăvița, din comuna Brănișca, comunitatea păstrează încă acest obicei moștenit din moși-strămoși. Astfel că, duminică, feciorii satului, împreună cu mai mulți localnici au urcat pe Dealul Radeș, și, odată cu lăsatul serii au făcut un foc mare, în jurul căruia s-au strâns și au început să strige diverse critici satirice la adresa unora dintre consătenii lor.

„Acest obicei este, de fapt, o formă de judecată a satului, efectuată de către tineri, îndreptată mai ales împotriva fetelor sau nevestelor tinere și al cărei scop este îndreptarea moravurilor.

La prinderea postului de Paște se adună feciorii satului și copilandrii pe dealurile care înconjoară satul. Grupe de feciori sau copii iau în stăpânire câte un deal și încearcă să aprindă cât mai multe focuri. Cei mai mari dau drumul unor roți în flăcări, de pe deal până la vale și încep strigăturile. Încercăm, atât cât putem, să ținem aprinsă flacăra acestui obicei străvechi, pentru ca tinerele generații să o ducă mai departe”, a precizat Mihai Morar, din Târnăvița.
Odată ce focurile au fost făcute, tinerii, instruiți de localnicii care participă la eveniment, încep stigăturile cu : „Moroleucă, leucă, leucă!/Care fată-i mai bătrână/S-o ducem în deal la stână/ S-o legăm cu lanț de fier/ Să mânce cu câinii zăr!”. Întreg ritualul se încheie cu povești și glume în jurul focului uriaș.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.