Pompierii hunedoreni au marcat 87 de ani de Protecție Civilă în România. Cu această ocazie, reprezentanți ISU Huneodara au prezentat o serie de informații din acest domeniu, precum și activitățile pe care le derulează pe parcursul unei săptămâni, sub motto-ul „Împreună, mai pregătiți”. Aceștia au informat despre adăposturile de protecție civilă din județ, campaniile de prevenire și informare, dar și despre programele de voluntariat pe care le derulează. În același timp, pompierii hunedoreni reamintesc că informaţia corectă reprezintă unul dintre cele mai solide scuturi în faţa „atacurilor” situaţiilor de urgenţă.
Apariţia conceptului de protecţie civilă este legat de adăpostirea în caz de conflict armat.
În afara învățămintelor în plan militar, Primul Război Mondial a generat serioase motive de reflecție și în planul protecției populației civile în fața ororilor care l-au însoțit. Și în România, ca de altfel în întreaga Europă, lipsa unei pregătiri anterioare și a unor măsuri minime de protecție, au generat sute de mii de victime civile nevinovate care s-au adăugat celor de pe fronturile de luptă. Supusă la primele atacuri din aer, la bombardamentele artileriei, dar și la atacuri diversioniste cu agenți micorbieni care au dus la provocarea unor epidemii în masă așa cum a fost tifosul exantematic, holera, febra tifoidă, populatia de la orașe și din mediul rural a avut de suferit din greu. Acum, la nivel de județ, încă mai există acele adăposturi, însă situația majorității este dezastruoasă. Așadar, pe teritoriul județului Hunedoara sunt funcționale 8 adăposturi private și 19 publice, dintr-un total de 236, fiecare cu o capacitate de aproape 5.000 de persoane. Acestea au filtroventilație și sistem electric, fiind dotate pentru protejarea oamenilor în cazul atacurilor nucleare, chimice, bacteriologice sau atacurilor aeriene, spune sublocotenentul Liviu Tod, din cadrul ISU Hunedoara. Dacă cele 27 de adăposturi sunt bine întreținute și funcționale, nu la fel se întâmplă și în cazul altor 156 la număr, care ar trebui să fie puse la punct de către administrațiile locale din fiecare unitate administrativ teritorală din județ. Aceste încăperi sunt lăsate de izbeliște, din considerentul că nici războaiele nu mai sunt ce au fost. Astfel, în cazul în care comunitatea va avea nevoie de un loc în care să se adăpostească, trebuie să știe că fiecare e pe cont propriu și ar fi bine să se informeze cum poate supraviețui în cazul unor dezastre sau calamități, dar și cum să prevină anumite dezastre începând cu propria locuință. Chiar pe platformele administarte de IGSU sunt o serie de astfel de sfaturi utile. Spre exemplu, pe platforma „fiipregătit.ro” oricine poate obține informații prețioase despre cum să supraviețuiască în cazul unor calamități sau, pe aplicația DSU, pot afla cum să acorde primul ajutor în diferite situații.
RO-ALERT, activat în județ de cinci ori, anul trecut
Aplicația RO-ALERT, folosită pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, a fost activată de cinci ori, pe parcursul anului trecut. În trei situații s-a impus avertizarea populației din sudul județului unde a fost instituit Cod portocaliu de vreme rea, dar și pentru un Cod roșu în zona montană. A cincea oară, prin intermediul RO-ALERT au fost avertizați localnicii din Valea Jiului, după prezența în zonă a unui urs.
Campaniile de prevenire, un real succes în rândul tinerilor
Potrivit maiorului Bogdan Dănăiață, de la ISU Hunedoara, responsabil cu implementarea campaniilor de prevenire și informare la nivel de județ, cei mai receptivi sunt copiii, care ajung, în multe dintre situații, să-și educe părinții. „Sunt situați în care copiii merg acasă și le transmit părinților care sunt măsitle pe care ar trebui să le ia în cazul unui cutremur, a unei calamități naturale, dar și ce trebuie să facă pentru a preveni un incendiu în locuință. Le explic tuturor că extinctorul nu trebuie să lipsească din nicio casă. Spre exemplu, dacă ia o tigaie foc pe aragaz în niciun caz nu arunci apă, ci folosești extinctorul. Din păcate, populația nu ascultă și nu este dispusă să învețe regulile de bază în ce privește prevenirea unor dezastre care pot începe din propria locuință”, a precizat maior Bogdan Dănăiață.
Voluntarii, un sprijin pentru echipajele ISU Hunedoara
În ce privește programele de voluntariat derulate la ISU Hunedoara, plutonier major Attila Szemcsuk a precizat că programul „Voluntar din pasiune”, demarat în 2016, a atras 175 de voluntari, la nivel de județ, dintre care 118 încă acționează alături de echipajele ISU Hunedoara. În cei patru ani, voluntarii au participat la peste 1.600 de intrvenții , acumulând peste 17.000 de ore de muncă voluntară pentru salvarea de vieți.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply