Mai bine de jumătate dintre paramedicii din cadrul Asociației Salvital Hunedoara au protestat, ieri, în fața Prefecturii și a Consiliului Județean Hunedoara, nemulțumiți fiind de salariile mult mai mici pe care le au, în comparație cu colegii lor care își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență (ISU). De asemenea, acești paramedici sunt supărați și de faptul că legea care prevedea preluarea lor de ISU a primit avize negative în Guvern. Salvatorii spun că există riscul ca în viitorul apropiat să mulți dintre paramedici să nu mai meargă la serviciu, dacă unele dintre module se vor închide, din lipsă de finanțare.
Mai mulți paramedici din cadrul Asociației Salvital Hunedoara au protestat ieri, alegând această manieră de a-și spune problemele pe care le au și cu care se confruntă în ultima perioadă. Problemele financiare au început, practic, atunci când mai multe primării (23), care erau membre în această asociație, s-au retras și nu au mai cotizat pentru acest serviciu de urgență. Mai mult decât atât, de aproximativ un an și jumătate, s-a tot discutat despre o lege care să permită ca ISU să îi preia și pe acești paramedici civili, însă, legea a trecut inițial de Parlament, însă președintele a retrimis-o spre examinare, iar acum avizul Guvernului e negativ.
Paramedic: „De la 1 martie, unele module ar putea fi închise”
„Situația este fără precedent având în vedere că legea a fost depusă de aproximativ un an și jumătate. Guvernul României a considerat că această lege nu trebuie să treacă, motiv pentru care de 15 ani, acești paramedici, care realemente au participat la peste 100.000 de cazuri, am salvat vieți și am acordat ajutor persoanelor aflate în dificultate. Acum, suntem într-o incertitudine permanentă pentru ziua de mâine. Mai mult decât atât, este și mai gravă situația pentru că nici autoritățile publice locale de la nivel de județ nu găsesc resurse și suport financiar pentru aceste module civile. Dacă primăriile care mai sunt membre în asociație, ar majora de la 5 lei, la 10 lei, pe an, nu pe lună, situația noastră s-ar redresa. Vreau să trag un semnal de alarmă și să le transmit și colegilor din țară, care se află în aceeași situație ca noi, să își facă vocea auzită, pentru că după 15 ani de diplomație și tăcere, din păcate nu s-a rezolvat absolut nimic. De la 1 martie, situația este atât de gravă, având în vedere că se ia în calcul să fie module închise, iar paramedici să fie disponibilizați, ceea ce înseamnă că anumite localități din județul Hunedoara riscă să rămână fără suportul prespital acordat de paramedicii de la SMURD”, a declarat Adrian Mitrescu, paramedic SMURD Simeria.
„Noi nu avem siguranța zilei de mâine”
„Principalele nemulțumiri ale paramedicilor civili, finanțați de autoritățile publice sunt: lipsa de interes a unor primării, care nu mai doresc să ne finanțeze, să ne putem continua activitatea. Un al doilea punct, care este foarte usturător pentru noi și la nivel național, că nu se mai întâmplă absolut nimic cu legea prin care eram transferrați la ISU, aceasta primind aviz negativ în comisiile de specialitate. Un al treilea aspect ce ne nemulțumește este că, în situația de față, noi nu avem siguranța zilei de mâine. În sensul că noi lucrăm și suntem coordonați de ISU, avem aceleași intervenții ca ei, însă drepturile nu sunt aceleași. Avem familii, rate, responsabilități. Suntem tratați cu indiferență. Vreau să trag un semnal de alarmă. Noi, dacă nu o să ne primim banii, nu mai venim la lucru. Asta, în ideea în care ISU are deficit de personal, ambulanțele sunt în deficit de personal. Sunt curios cine o să mai lucreze și cine o să mai meargă la intervenții. Așteptăm și noi să vedem ce se va întâmpla cu noi. Sunt colegi care nu vor mai veni la lucru, dacă nu vor mai fi finanțate modulele acestea. Se vor închide și atunci degeaba mai venim noi la muncă”, a spus Cristian Albu, paramedic Deva.
Costel Avram: „ Votăm majorarea cotizației, de la 5 la 7 lei”
„Consilierii județeni vor vota mâine (astăzi, 26 februarie-n.red.) majorarea cotizației de la 5 lei la 7 lei. După discuțiile pe care le-am avut cu domnul Petre Mărginean (președinte-director al Asociației Salvital Hunedoara-n.red.) și cu băieții de la Salvital, ne vom întâlni joi cu primarii care mai fac parte din asociație. Ne revine nouă sarcina de a vorbi și cu primarii care nu mai fac parte, să vină să asculte problemele acestor oameni care merg la orice apel 112. Din păcate, acești oameni sunt plătiți cu 1.800 de lei, iar cei de la ambulanță și pompieri au salarii mult mai mari. Ei sunt angajați la Salvital, dar la nivelul județului și la nivel local, trebuie găsite resurse financiare pentru ca acest serviciu să funcționeze. Sper, și cred, că nu putem vorbi despre o situație în care acești oameni să nu intre la serviciu, să își suspende activitatea. Cred în maturitatea acestor băieți, care au făcut lucruri excepționale în județ, încă de la înființarea acestei asociații. Factorii de decizie trebuie să găsească soluțiile pentru ca acești oameni să meargă la serviciu, dar în același timp, când merg acasă, să știe că au un salariul mai mare”, a precizat Costel Avram, administratorul județului Hunedoara.
O delegație a paramedicilor SMURD – SALVITAL Hunedoara, în audiență și la prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă
„Activitatea paramedicilor de la SMURD-SALVITAL Hunedoara este foarte importantă pentru locuitorii județului Hunedoara și sunt sigur că la nivel guvernamental va fi găsită o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Dacă modulele SMURD-SALVITAL nu ar mai fi operaționale, sistemul de urgență din județul nostru ar avea de suferit, și nu ne dorim acest lucru. Este normal ca o muncă atât de importantă, ca cea a salvatorilor SMURD-SALVITAL, să fie remunerată pe măsură”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă. După discuțiile de astăzi cu paramedicii, Vasilică Potecă, îi va informa pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și pe șeful Departamentului pentru Situații de urgență, dr. Raed Arafat, despre solicitările angajaților SALVITAL Hunedoara.
În județul Hunedoara sunt 80 de paramedici care își desfășoară activitatea în cadrul Salvital și 13 module SMURD, dintre care 8 sunt ale Salvital, iar din acestea cinci funcționează alături de paramedici din ISU și 3, doar cu paramedici din cadrul Salvital.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply