EXCLUSIV. O DEVEANCĂ, STABILITĂ ÎN ITALIA, POVESTEȘTE DESPRE COȘMARUL NUMIT CORONAVIRUS. FEMEIA LOCUIEȘTE LA 500 DE METRI DE SPITALUL DE UNDE A IZBUNCIT FOCARUL, ÎN CODOGNO

EXCLUSIV. O deveancă, stabilită în Italia, povestește despre coșmarul numit coronavirus. Femeia locuiește la 500 de metri de spitalul de unde a izbuncit focarul, în Codogno

Este panică în Italia, în special în nordul acestei țări, unde s-au înregistrat, la finele săptămânii trecute, mai multe cazuri de coronavirus. Italia este prima țară, după China, Japonia și Coreea de Sud, în care s-au înregistrat atât de multe cazuri de persoane infectate cu acest virus ucigaș. Mai exact, sunt, până acum, 165 de cazuri de îmbolnăviri și au fost înregistrate 4 decese. Delia Buzan, originară din Deva, este stabilită în Italia de opt ani, doi ani a locuit în Milano, iar de șase ani locuiește în Codogno, în regiunea Lombardia, în partea de nord a Italiei, la doar 500 de metri distanță de spitalul care este considerat unul dintre focarele Covid-19. O mare parte dintre pacienţii diagnosticaţi, inclusiv personal sanitar, sunt trataţi în această unitate medicală. Deveanca povestește că autoritățile nu i-au obligat să rămână în locuințe, în carantină la domiciliu, însă ea, împreună cu soțul său, a ales să facă acest lucru pentru siguranța lor. Delia Buzan spune că s-a creat o adevărată isterie și că sentimentele de teamă, de panică, de incertitudine sunt la tot pasul, inclusiv pe toate canalele mass-media. În Italia locuiește una dintre cele mai mari comunități de români din străinătate.

Haos, panică, frică și multe semne de întrebare. Acestea sunt principalele sentimente care îi încearcă pe toți cei care locuiesc în Italia, în special în nordul acestui stat, întrucât focarul de coronavirus a pornit de aici. În Italia locuiește, poate, cea mai mare comunitate de români stabiliți în străinătate, între care și o deveancă, alături de soțul său clujean. Delia Buzan, născută în Deva, a povestit reporterilor cotidianului Servus Hunedoara despre situația actuală creată de noul virus care a semănat panică în rândul întregului mapamond. Ea locuiește la o distanță de aproximativ 500 de metri de spitalul de unde a izbunict focarul acestei maladii în Italia. Povestește cum localitatea în care trăiește, Codogno, s-a transformat în doar câteva clipe într-un loc unde isteria, frica, incertitudinea și panica stâpânesc întreaga zonă. Vinerea trecută, în 21 februarie, autoritățile italiene anunțau primele cazuri de infecții cu coronavirus în regiunea Lombardia. Sute de oameni, care au intrat în contact cu bolnavii, au fost testați. Primele victime de aici au fost doi bărbați de 28 și 38 de ani. În prezent, fiind înregistrate 165 de cazuri confirmate de coronavirus și patru decese. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine, iar în unele localități, precum Codogno, nici măcar trenurile nu mai opresc.

În weekend-ul trecut, Codogno a fost un oraș fantomă, era gol”

Delia Buzan, deveancă de origine, stabilită de opt ani în Italia, povestește cu teamă în glas și cu tristețe despre situația actuală în care se vede obligată să trăiască. „Tot ce știm, și eu, și soțul meu, este din presă, de la televizor și de pe Internet. Acum, dacă este adevăr sau speculație, nu știu ce să spun. Cert este că trebuie să stăm în casă. Nu ne-a obligat nimeni să facem acest lucru, dar este vorba aici de conștiința fiecăruia și de modul în care, printr-un minimum de efort, putem să scăpăm, poate, cu viață. Nu este o carantină obligatorie. Autoritățile ne-au transmis că ar fi bine pentru noi să rămânem cât mai mult în casă. Panică, alertă, teamă, sunt sentimente normale acum. În weekend-ul trecut, Codogno a fost un oraș fantomă, era gol”, a declarat pentru cotidianul Servus Hunedoara, Delia Buzan.

Sute de oameni, la cozi pentru provizii alimentare

Deveanca mai spune cum, în ultimele zile, oamenii au stat ore în șir la cozi la alimentare și supermarketuri pentru a-și cumpăra cele necesare. „Unde locuim noi sunt câteva magazine cu alimente. Vreau să vă spun că s-au creat cozi interminabile. Povesteam și un vecin cum a ajuns la un magazin, unde erau aproape 300 de oameni la rând, pentru că toți am fost luați pe nepregătite, nu aveam în case hrană pentru mai multe câte zile. Nici magazinele nu mai fac față. Riști să ajungi în alimentara respectivă și să nu mai găsești nimic. Este o situație delicată”, a mai povestit Delia Buzan.

Ne-am lăsat hainele în fața ușii”

Delia Buzan spune că duminică a ieșit, obligată fiind de împrejurări, împreună cu soțul său, la cumpărături. S-au echipat corespunzător, însă la întoarcerea acasă, cei doi soți și-au lăsat hainele în fața locuinței. „Duminică am ieșit împreună cu soțul meu la cumpărături, pentru că am fost nevoiți să facem acest lucru. Ne-am echipat cu mănuși și măști speciale, pe care le aveam în casă de mai mult timp. Am ajuns la magazin și am reușit să ne cumpărăm, în mare viteză cele necesare. Când se apropia câte o persoană de noi, printre raioanele magazinului plecam pur și simplu de acolo. S-a creat o panică și o teamă voluntară, dar în egală măsură facem unele gesturi și involuntar. Ajunși acasă, am lăsat măștile și mănușile în fața locuinței. Chiar și hainele le-am lăsat acolo, să stea măcar 24 de ore. O să le iau poate astăzi de acolo pentru a le spăla. Nu credeam că o să experimentez un astfel de episod apocaliptic, aproape, pe propria-mi piele”, a mai adăugat Delia.

Prețurile au explodat. O mască de un euro a ajuns acum să coste 60 de euro

Una dintre modalitățile prin care populația se poate proteja, într-o oarecare măsură, de infecția cu coronavirus, este folosirea măștilor medicale. În țările afectate de acest virus, prețurile au explodat însă, iar Italia nu face excepție. „Și prețurile la măștile medicale de protecție au explodat, pur și simplu. Dacă până vineri, prețul unei măști cu filtru, spre exemplu, era maximum un euro, acum prețul a ajuns la 60 de euro. Este incredibil! Mai mult de atât, nici nu se mai prea găsesc în farmacii. Putem comanda și de pe site-uri de pe Internet, dar nu o să vină nimeni să ni le aducă, pentru că nu intră în oraș”, a spus deveanca stabilită în Italia.

Sunt 12 ieșiri/intrări în acest oraș și niciun filtru, niciuna nu este blocată”

Orașul Codogno are aproximativ 16.000 de locuitori, iar în ultimele zile este unul aproape pustiu, cu toate că oamenii iasă din case, sunt mașini pe străzi, dar nu mai este nimic la fel ca înainte, după cum relatează și Delia Buzan. „Discutam cu soțul meu despre faptul că, regiunea Lombardia, partea aceasta de nord a Italiei susține financiar aproape toată țara. De ce nu a izbucnit în partea de sud a Italiei, spre exemplu, în Sicilia, care este o zonă mult mai săracă?! Sunt întrebări la care, cel mai probabil, nu vom primi vreun răspuns. Sunt 12 ieșiri/intrări în acest oraș și niciun filtru, niciuna nu este blocată. Poate intra și ieși oricine. Nu mi se pare normal. Ar trebuie să fie tot orașul în carantină. Niciun mijloc de transport în comun nu mai circulă. Trenuri au mai trecut prin oraș, însă nu opresc. Totul este închis aici, oficii, instituții publice, școli. Și soțul meu lucrează la aproximativ 30 de kilometri distanță față de locuința noastră și încă de vienerea trecută, conducerea companiei l-a anunțat că nu vor merge la serviciu. Este o măsură luată pe toată perioada carantinei, de 14 zile, timp în care va fi plătit, ca și cum ar fi într-un concediu medical. Eu sunt în șomaj, din fericire, de data aceasta, până în luna martie”, a mai precizat hunedoreanca.

Ne-am gândit să ne întoarcem în România (…), dar am renunțat”

Imediat după anunțul făcut de autoritățile italiene, potrivit căruia, sunt confirmate mai multe cazuri cu coronavirus, primul gând al celor doi soți a fost să se întoarcă în România. „Noi, din fericire, nu avem niciun simptom asociat noii maladii. Cu toate acestea, primul gând a fost să venim în țară, să ne întoarcem acasă. Am sunat la Ambasadă, dar era închis sâmbătă. Am sunat la Ministerul de Externe, peste tot. Ni s-a spus că putem pleca dacă dorim. Așa, scurt și la obiect. Atunci am decis să sun în țară, la spitalul din Oradea, pentru că este cel mai aproape de granița unde voiam noi să intrăm în România. Mi s-a părut absolut normal să mă interesez dacă și cum putem fi testați. Acolo mi s-a spus că ei nu fac astfel de teste și doar la București. Mi s-a părut incredibil să îmi spună așa ceva. Atunci a fost momentul în care am luat cea mai înțeleaptă decizie: aceea de a rămâne în Codogno, pentru că astfel nu riscam să îi îmbolnăvim și pe alții, în cazul în care, Doamne ferește, am fi fost și noi infectați cu acest virus. Nu puteam risca să îmbolnăvim și pe cei apropiați, familiile noastre. Dacă avem simptome nu avem voie să ne apropiem de spitale. Trebuie să sunăm la 112 și un echipaj de ambulanță, special echipat, va veni să verifice care este starea pacientului. Ulterior, dacă este necesar și dacă este posibil să fie prezent acest virus, pacientul va fi transportat la unul dintre corturile amplasate în apropierea spitalului din Codogno. Ni s-a spus că nu avem voie să mergem în urgență sau în spital”, a conchis Delia Buzan.

Ce este coronavirusul, care sunt simptomele și cum se poate preveni

Coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) și a anumitor tipuri de răceală obișnuită.Virusul se transmite prin contact direct, prin secreții respiratorii eliminate prin tuse sau strănut și prin atingerea suprafețelor contaminate. Încă nu se știe cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanți.

Printre simptomele virusului se numără febra, tusea și dispneea. În cazurile mai grave, infecția poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație.

Pentru a preveni infectarea cu acest nou tip de virus, medicii recomandă spălatul pe mâini cu apă și săpun, ori de câte ori este necesar, iar atunci când acestea nu vă sunt la îndemână curățați-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool.

RECOMANDĂRI: Spălați-vă mâinile de multe ori; Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute; Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile; Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți; Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul; Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool; Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave; Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase; Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile; Animalele de companie nu transmit coronavirus.

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse.

EXCLUSIV. O deveancă, stabilită în Italia, povestește despre coșmarul numit coronavirus. Femeia locuiește la 500 de metri de spitalul de unde a izbuncit focarul, în CodognoEXCLUSIV. O deveancă, stabilită în Italia, povestește despre coșmarul numit coronavirus. Femeia locuiește la 500 de metri de spitalul de unde a izbuncit focarul, în CodognoEXCLUSIV. O deveancă, stabilită în Italia, povestește despre coșmarul numit coronavirus. Femeia locuiește la 500 de metri de spitalul de unde a izbuncit focarul, în Codogno

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.