Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a constituit astăzi, la sediul Primăriei, o celulă de criză pentru a preveni eventuala contaminare cu virusul Coronavirus – COVID-19, care a făcut deja victime în Europa.
La întâlnire au fost convocați reprezentanții Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara” – manager, director medical, șefa secției de Boli Infecțioase și șeful Unității de Primire a Urgențelor, comandantul Poliției Municipiului Hunedoara, șeful Direcției de Asistență Socială a municipiului Hunedoara și directorii unităților medicale subordonate Primăriei care au în îngrijire persoane vârstnice, respectiv creșă și administrația cimitirelor.
În prezent, sunt 11 orașe din nordul Italiei unde au fost înregistrate cazuri de Coronavirus, iar Ministerul Sănătății a anunțat că românii care se întorc în țară din aceste zone ale Italiei (Lombardia și Veneto) vor sta 14 zile în carantină.
La nivelul municipiului Hunedoara, primarul a dispus ca Adăpostul de noapte pentru persoanele aflate în dificultate să fie folosit pentru persoanele care vor fi izolate timp de 14 zile.
Unitatea de Asistență Medico-Socială „Părintele Arsenie Boca” și Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice au intrat de astăzi în carantină, iar Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu intră de mâine, 25 februarie 2020, în carantină pe perioadă nedeterminată. Nimeni în afara personalului de serviciu nu va putea intra sau ieși din spital, accesul vizitatorilor va fi restricționat pentru a evita o eventuală răspândire a virusului. De asemenea, personalul medical va fi verificat înainte de a intra în unitățile medicale, a informat Primăria Hunedoara.
Bolnavii care se prezintă la UPU cu simptome de gripă sunt testați pentru gripă, iar dacă rezultatul este pozitiv, sunt internați la secția de Boli Infecțioase. Testarea pentru Coronavirus se face, în prezent, în cinci orașe din țară: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, București, Constanța.
Coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) și a anumitor tipuri de răceală obișnuită.
Virusul se transmite prin contact direct, prin secreții respiratorii eliminate prin tuse sau strănut și prin atingerea suprafețelor contaminate. Încă nu se știe cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanți.
Printre simptomele virusului se numără febra, tusea și dispneea. În cazurile mai grave, infecția poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație.
Cum se poate preveni infectarea cu Coronavirus?
1. Spălați-vă mâinile frecvent cu apă și săpun sau curățați-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
2. Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați;
3. Evitați contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
4. Adresați-vă medicului dacă aveți febră, tușiți sau respirați greu;
5. Evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și suprafețele ce intră în contact cu animalele.
În cazul în care prezentați simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măști medicale pentru a-i proteja pe ceilalți. Dacă nu aveți niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măști. (sursa)
Leave a Reply