Apele nu au mai ajuns în ultimii ani la ruinele bisericii romano-catolice de la „coada” lacului Cinciş, iar seceta prelungită din această iarnă le-a îndepărtat şi mai mult de monument.
În urmă cu câteva decenii, erau luni în şir în care biserica veche de peste două secole se afla sub ape aproape în totalitate. Nivelul lacului de acumulare ajungea atunci şi la ruinele bisericii ortodoxe învecinate, situată mai sus de cea romano-catolică. De câţiva ani, întinderea apelor de la Cinciş s-a restrâns, unul dintre motive fiind necesarul de apă pentru microhidrocentrala de sub barajul lacului de acumulare.
Priveliştea lacului din vecinătatea Hunedoarei s-a transformat radical, iar cele două monumente au devenit mai accesibile turiştilor. Totuşi, călătorii care doresc să le viziteze găsesc aici un peisaj dezolant. Bisericile de pe mal sunt ruinate, iar împrejurimile lor sunt poluate de covoare întinse de gunoaie, aduse la mal de râul Cerna. Nicio autoritate nu s-a implicat în reabilitarea celor două monumente şi în curăţarea terenurilor din împrejurimile lor, chiar dacă interesul pe care îl prezintă aceste locuri a crescut.
Biserica romano-catolică a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Maria Tereza. Până în anii 1960, când autorităţile au decis inundarea satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni pentru a amenaja lacul Cinciş, biserica era mândria sătenilor, alături de alte aşezăminte vechi de secole. În apropiere se află rămăşiţele bisericii ortodoxe din Baia Craiului, veche de un secol. Turiştii găsesc și aici de un peisaj dezolant: o turlă care stă să se prăbuşească, ziduri ruinate şi o pădure plină de gunoaie şi pet-uri aduse de apele revărsate în jurul ei.
Leave a Reply