Programul „Tomata” din acest an suferă câteva modificări, iar principala este că fermierii vor mai primi ajutorul de minimis doar pentru culturile de roșii timpurii, adică tomatele din ciclul I de cultură, nu și pentru cele din iarnă. Astfel, cei care au solicitat, anul trecut și în 2018, sprijin financiar și pentru ajutorul de minimis pentru ciclul II, pentru a cultiva roșii în sere și solarii, în 2020 nu vor mai beneficia de acest privilegiu.
Programul „Tomata” vine în acest an cu modificări. Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru ajutorul de minimis acordat românilor care cultivă roșii în solarii și sere, la finele lunii ianuarie. Principala modificare este că, în acest an, din cauza faptului că bugetul a fost redus la nivel național, la aproximativ 40 de milioane de euro, față de 2019, când bugetul a fost de 62 de milioane de euro. Cu toate acestea, programul ar putea fi extins la rectificarea bugetară şi pentru Ciclul II. Condițiile pe care cultivatorii de tomate trebuie să le respecte, pentru a fi, în continuare, eligibili pentru a primi cei maximum 3.000 de euro sunt: să dețină o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați pe care să producă cel puțin trei kilograme de roșii pe metru pătrat. Cu alte cuvinte, în loc să producă 2.000 de kilograme pe aceeași suprafață, anul acesta trebuie să ajungă la 3.000 de kilograme. Valorificarea înseamnă vânzarea roşiilor şi justificarea prin documente precum bon fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare. Totodată, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor, urmând să fie verificate şi plantările pentru a nu se mai repeta situaţia în care au fost depuse dosare, dar nu existau culturile.
15 aprilie, termenul limită de înscriere în program
Termenul limită de înscriere în Programul „Tomata” este 15 aprilie 2020, față de anul trecut, când termenul pentru depunerea cererilor a fost 20 martie. De asemenea, Guvernul României a prelungit termenul până la care cultivatorii de roșii trebuie să valorifice producţia minimă de tomate solicitată în cadrul acestui program până la 15 iunie, inclusiv. Anul trecut, acesta era stabilit pe 31 mai. Termenul pentru depunere a documentelor doveditoare este 30 iunie. La nivelul județului Hunedoara, anul 2019 a fost unul mai bun, în ceea ce privește acest program, față de anul precedent. Dacă în 2018 au fost aproximativ 40 de beneficiari, în 2019 au fost 53. Programul se derulează prin direcțiile agricole județene.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply