Bugetul a fost aprobat, în unanimitate, de consilierii locali ai Devei convocai în şedinţa de mari, 18 februarie 2020. Cei mai mulţi bani se duc pe funcţionarea administraţiei locale, dezvoltarea oraşului are o alocare de peste o sută de milioane, aproape jumătate din suma de investiţii fiind bani de împrumut
Anul trecut, Deva a avut bugetul aprobat abia la sfârşitul lunii aprilie pentru că guvernarea PSD nu a respectat legea şi calendarul la constituirea bugetului ţării.
Investiţii de 110 milioane lei
Aprobarea bugetului încă din luna februarie oferă posibilitatea edililor să înceapă investiţiile încă din primăvară, ceea ce a trebui să fie o normalitate nu un fapt ieşit din comun. „Vom da drumul la toate procedurile, avem investiţii de peste 60 milioane lei din bugetul local la care se adaugă investiţii din bugetul împrumuturilor de peste 50 milioane lei. Procedurile vor începe de săptămâna viitoare şi o să vedeţi că, începând din aprilie-mai, vor fi foarte multe lucrări în municipiul Deva”, a declarat primarul Florin Oancea la sfârşitul şedinţei de Consiliu. Bugetul local pe secţiunea de dezvoltare a fost aprobat în valoare de 46.047,53 mii lei, la partea de venituri şi în valoare de 56.514,64 mii lei la partea de cheltuieli, „diferenţa până la concurenta sumei de 10,467,11 mii lei, repartizată pe cheltuieli, este reprezentată de excedentul anului precedent, iar utilizarea acestuia a fost aprobată prin Hotărârea nr.42/2020”, după cm apare în hotărârea aprobată de aleşii Devei.
Funcţionarea „papă” grosul bugetului
Gospodarii Devei au pe mână un buget de 187.201.530 lei, dar şi-au propus să cheltuiască cu zece milioane de lei mai mult (197.668.640 lei), diferenţa fiind acoperită din excedentul anului precedent. Din totalul banilor agonisiţi la buget suma de 127.559.000 lei reprezintă veniturile proprii ale oraşului, 15 milioane provin din cotele defalcate din TVA, 7,3 milioane lei din subvenţii de la bugetul de stat, iar suma de 37,1 milioane lei ajung la visteria Devei din fonduri UE. Cei mai mulţi bani se duc pe cheltuieli de funcţionare – învăţământ, servicii sociale, aparat birocratic, întreţinerea domeniului public, pentru care este alocată suma de 141.154.000 lei, atât la partea de venituri, cât şi la partea de cheltuieli. De asemenea, edilii şi-au păstrat un fond de rezervă bugetară în sumă de 150,00 mii lei, la dispoziţia Municipiului Deva, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi neprevăzute.
Centrul Cultural „Drăgan Muntean” va avea un buget de peste 4,5 milioane lei pentru evenimentele ce urmează a fi finanţate cu bani de la bugetul local. Creşa Deva are 3,6 milioane lei, Direcţia de Asistenţă Socială – 25,7 milioane lei, SPIGM – 22 milioane lei, iar pentru finanţarea proiectelor scrise de ONG-uri – 4,8 milioane lei. Astfel, pentru culte au fost alocaţi 3,3 milioane lei, 1.250.000 lei pentru sport, 70.000 ajung la domeniul social, iar suma de 90.000 lei este destinată proiectelor pentru tineri.
Leave a Reply