CENTRU DEDICAT COPIILOR CU AUTISM, DESCHIS LA ORĂȘTIE

La Orăștie, a fost inaugurat recent un centru care să vină în sprijinul copiilor cu autism și familiilor acestora. Centrul de zi pentru Copilul cu Autism a fost deschis, zilele trecute, fiind primul de acest gen din județ înființat de o autoritate publică. Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților administrației publice locale, precum și a unor părinți cu copii cu autism, a personalului angajat și persoane care sprijină activitatea din acest centru.

Centrul își propune să vină în întâmpinarea nevoilor familiilor care au copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

“Pentru cei care nu cunosc îndeaproape complexitatea situațiilor care par de nerezolvat, trebuie să specific că ne dorim ca acest centru să fie dotat cu toate materialele necesare terapiilor individualizate și de grup, teoretice sau senzoriale, iar serviciile să fie oferite de colegi foarte bine pregătiți în diversele terapii atestate din acest domeniu. Astfel, munca psihologului care deja slujește acest centru va fi completată, în curând, de către un psiholog și un psihopedagog. Pe viitor, în funcție de provocările apărute, echipa va fi întregită de specialiști de genul kinetoterapeut și meloterapeut. Este bine de menționat faptul că suntem în permanentă legătură cu specialiștii din cadrul Centrului ASVZ din Sliedrecht, Olanda, cu o experiență de peste 50 de ani în terapiile persoanelor cu dizabilități, legătură facilitată de prietenii noștri din cadrul Fundației de Înfrățire Sliedrecht-Orăștie”, a declarat primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan. Acesta a mai spus că, în lunile martie și mai din acest an, la Orăștie, se vor desfășura două workshop-uri susținute de acești profesioniști la care vor participa atât familiile care au copii cu autism, precum și psihologi și cadre didactice care lucrează cu aceștia. “Prin această dorință a noastră mai veche și, iată, realizată acum, ne dorim să fim parteneri de drum pentru copiii cu tulburări din spectrul autist care merită șansa unei vieți firești adaptată și integrată cerințelor secolului XXI”, a adăugat primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan.

În județul Hunedoara, în evidențe figurau, în 2019, un număr de 210 copii și tineri diagnosticați cu autism. Dintre cele 210 cazuri, cele mai multe – 182, erau copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani. Restul, de 28, erau tineri trecuți de vârsta majoratului. La nivelul județului mai funcționează un astfel de centru pentru copii cu autism, la Hunedoara, prin efortul unui ONG, cel inaugurat, de curând, la Orăștie fiind primul deschis de o instituție publică.

Pentru familiile interesate de serviciile Centrului de Zi pentru Copilul cu Autism, acestea se pot adresa, directorului Serviciului Public de Asistență Socială Orăștie, Mihaela Oltean, care este și coordonator al centrului, la sediul SPAS din municipiul Orăștie, situat pe strada Eroilor, nr. 40, tel.: 0254/241.300.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.