Deva, Petroşani şi Hunedoara au fost declarate municipii în 17 februarie 1968, prin legea privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.
„Oraşele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnătate deosebită în viaţa economică, social-politică şi cultural – ştiinţifică a ţării sau care au condiţii de dezvoltare în aceste direcţii pot fi organizate în municipii”, arăta articol al legii. Atunci 45 de oraşe din România au fost numite atunci municipii.
În 1968, Deva era reşedinţa judeţului Hunedoara şi avea circa 35.000 de locuitori. Era considerată cel mai important centru turistic al judeţului.
Tot în 1968, Hunedoara înregistra o populaţie de peste 75.000 de locuitori şi era numită de Octavian Floca „inima de oţel a patriei” sau „cetatea oţelului”, datorită combinatului siderurgic aflat în plină expansiune. În împrejurimile sale funcţionau exploatările miniere Ghelari, Zlaşti şi Teliuc şi fusese înfiinţat lacul de acumulare Cinciş, iar punctul de atracţie al Hunedoarei rămânea Castelul legendar al Corvinilor.
Municipiul Petroşani avea peste 35.000 de locuitori şi se afla în plin progres industrial în urmă cu jumătate de secol. Aici funcţiona cea mai importantă exploatare de cărbune din ţară, „Combinatul carbonifer Valea Jiului”.
Leave a Reply