SUPERSTARUL CARE A DANSAT GOL PUȘCĂ ÎN SARMIZEGETUSA REGIA SE ÎNTOARCE: „AM FĂCUT HAKA ÎN ONOAREA DACILOR”

Manu Bennet, actorul neo-zeelandez care a dansat gol într-un templu din Sarmizegetusa Regia, s-a întors în România, la Cluj – Napoca, şi şi-a reamintit experienţa trăită în luna mai, în mijlocul templului antic din munţii Orăştiei.

S-a fotografiat alături de statuia regelui Decebal şi a explicat cum i-a adus un omagiu regelu dacilor. „Decebalus, însemnând „zece urşi”, a fost titlul dat de romani războinicului dac Diurpaneus. Haka făcut de mine la Sarmizegetusa Regia a fost în onoarea acesui războinic măreţ şi a dacilor”, a fost unul dintre mesajele postate de Manu Bennet, pe Facebook.

Superstarul a oferit o nouă explicaţie pentru dansul în pielea goală la Sarmizegetusa Regia.

„Când am interpretat haka la Sarmizegetusa, România, am făcut-o cu intenţiile spirituale depline de conectare cu poporul dacilor antici. Civilizaţia lor a ajuns la circa 100 – 110 d. Hr., în mâinile lui Traian şi ale romanilor. Am simţit o durere profundă pentru aceşti oameni şi am alergat de la baza la vârful muntelui pentru a-mi înălţa propria conştientizare înainte de a efectua haka în cercul sacru. Aceste practici antice nu sunt dispărute, doar latente. La strigătul „kia rite” – „fiţi gata” – războinicii maori care execută haka încep să-şi bată coapsele şi picioarele ca tunetul. Dacă ascultaţi, veţi auzi răspunsul tunetului care a răsunat peste munţii Carpaţi când am strigat aceste cuvinte. A fost o binecuvântare şi, personal, unul dintre cele mai strălucitoare şi mai înălţătoare momente ale mele, fiind gata să păşesc într-un cerc antic de energie şi să încerc să ajung în timp. Maori privesc spiritele strămoşilor din trecut ca furnizând o energie numită wairua. Am privit tunetul ca wairua al vechilor daci şi ca urletul lui Decebal. Sunt foarte fericit să mă întorc în oraşul Cluj din România”, a relatat Manu Bennet. La sfârşitul lunii mai, Manu Bennett (49 de ani), unul dintre cei mai faimoşi actori neo – zeelandezi, cunoscut pentru rolurile sale în „Spartacus” şi „Hobbitul”, a fost protagonistul unor scene ieşite din comun, petrecute în Sarmizegetusa Regia.

S-a dezbrăcat complet şi a practicat ritualul Haka în Marele templu circular al fostei capitale a Daciei pre-romane.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.