4 FEBRUARIE – ZIUA MONDIALĂ A CANCERULUI. ÎN JUDEȚ, APROAPE 10.000 DE PERSOANE CE SUFERĂ DE DIFERITE TIPURI DE CANCER

Ziua Mondială a Cancerului este marcată în fiecare an în data de 4 februarie și își propune să salveze milioane de decese care pot fi prevenite, în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare și educare despre cancer. Un alt scop al acestor campanii, la nivel global, este și de a presa guvernele și a persoanele din întreaga lume să ia măsuri împotriva bolii. În județul Hunedoara, potrivit datelor statistice efectuate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publicî (DSP) Hunedoara, la nivelul anului trecut, mai erau în evidență aproape 10.000 de persoane ce suferă de diferite tipuri de cancer. Totodată, au fost înregistrate peste 1.700 de cazuri noi, cele mai multe fiind cazuri de cancer pulmonar.

La nivelul județului Hunedoara, au fost înregistrate, potrivit datelor statistice transmise de DSP Hunedoara, 1.719 cazuri noi de cancer, pe parcursul anul 2019. Dintre acestea, au fost înregistrate 252 de cazuri de cancer pulmonar, 165 de cancer colorectal, 150 de cazuri de cancer piele, 139 cancer de sân, 115 cazuri de cancer prostată, 73 de cazuri de cancer col uterin și 70 de cazuri de cancer la stomac. În evidențele DSP Hunedoara, mai erau la finele anului trecut, 9.798 de bolnavi de diferite tipuri de cancer, pe când la nivelul anului 2018, erau în evidență 13.284 de persoane.

Cancerul poate fi prevenit și controlat

Cancerul poate fi prevenit și controlat prin implementarea strategiilor bazate pe dovezi pentru prevenirea cancerului, screening și depistare timpurie, tratament și îngrijire paliativă. Cei mai comuni factori de risc modificabili pentru cancer, care sunt împărtășiți cu multe alte boli necomunicabile, sunt: consumul de tutun, aport redus de fructe și legume, utilizarea nocivă a alcoolului, lipsa activității fizice. Unii factori de risc specifici pentru cancer includ infecțiile cronice cauzate de Virusul Papiloma Uman (HPV) – pentru cancerul de col uterin, hepatita B și C – pentru cancerul de ficat – și H.pylori – pentru cancerul de stomac. „Se estimează că 30-40 % dintre cancere pot fi prevenite prin reducerea acestor factori de risc. Politicile de sănătate publică pot fi puse în aplicare pentru a sprijini alegerile individuale ale stilului de viață sănătos și care le fac alegerea ușoară. Multe alte tipuri de cancer, în special cancerul de col uterin, de sân și colorectal pot fi detectate timpuriu și tratate eficient prin intermediul programelor de screening și de detectare precoce organizate și acces la tratamentul cancerului în timp util. Poate fi prevenit și controlat prin implementarea strategiilor bazate pe dovezi pentru prevenirea cancerului, screening și depistare timpurie, tratament și îngrijire paliativă. OPS / OMS colaborează cu țările sale membre în diferite aspecte legate de prevenirea și controlul cancerului”, a precizat dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt DSP Hunedoara.

Cancerul, a doua cauză de deces în lume

Campania din acest an își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze Codul European Împotriva Cancerului, în cadrul tuturor activităților și prin toate mijloacele disponibile. Anual, 9,6 milioane de persoane mor prin cancer și cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile. Cancerul este a doua cauză de deces în lume și 70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate. Până la 3,7 milioane de vieți pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor. Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari. România se situează în Europa, pe locul trei, la bărbați, la incidența cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar și locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic. În ceea ce le privește pe femei, România ocupă locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin, locul 6 la incidenţa cancerului hepatic și locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.