EUROPARLAMENTARUL HUNEDOREAN IULIU WINKLER, DESPRE BREXIT: “O PREMIERĂ ÎN POVESTEA UE. VOM RĂMÂNE CU UN STAT MEMBRU MAI PUȚIN”

Aventura Marii Britanii în Uniunea Europeană se va încheia peste doar câteva zile. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord urmează să părăsească UE vineri, 31 ianuarie. Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, la Deva, că, după aceea, Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziție de 11 luni, până în ultima zi a anului 2020.

Săptămâna aceasta, miercuri, Parlamentul European va vota acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este o premieră în istoria, în povestea, UE. Vom rămâne cu un stat membru mai puțin. Există, evident, o perioadă de tranziție până în ultima zi a anului 2020. Deci, nu se schimbă nimic de la 1 februarie și vor fi negociate acordul comercial, relația economică și multe alte aspecte”, a declarat deputatul european, președintele UDMR Hunedoara.

Europarlamentarul hunedorean a mai spus că, cel mai important aspect în acest proces este problema drepturilor cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii. „România are a doua mare comunitate din Marea Britanie de emigranți. Comunitatea românească ar putea să ajungă, până la finele anului, chiar la jumătate de milion de persoane, este deja mai mare de 400.000 de persoane și, după polonezi, este a doua comunitate. Este foarte important să ne convingem că și după 1 ianuarie 2021, cetățenii români care sunt în mod legal în Marea Britanie astăzi să aibă toate drepturile, să nu fie sufocați de birocrație în exercitarea drepturilor lor, să primească toată asigurarea din partea UE că vor beneficia de drepturile pe care le au astăzi în legătură cu munca, cu modul de a investi sau a face afaceri, de a învăța, de a se retrage la pensie sau de a folosi toate beneficiile sociale pe care legea le pune la dispoziție în așa fel încât ei să nu fie supuși unor discriminări sau unor derutăți birocratice. Va fi primul lucru important pentru noi. Evident că, aceste lucruri se decid doar în parte în Parlamentul European, o mare parte dintre ele se decid la nivel bilateral între cele două guverne și aici Ministerul Afacerilor Externe va avea un rol foarte important în lunile următoare, să fie foarte atent, tăios, dacă este nevoie, și să fie foarte eficient în apărarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie”, a mai spus deputatul european Iuliu Winkler, la Deva.

Datoria noastră este să ne îngrijim că drepturilor cetățenilor să nu fie încălcate”

Winkler a mai afirmat că orice politician responsabil își dorește ca un număr cât mai mare de cetățeni români să revină acasă în România, însă acest lucru nu se poate realiza prin „invitații” sau „promisiuni deșarte”, ci prin ridicarea economică a țării. „Atât economia României, cât și societatea, în general, pierd enorm de mult prin faptul că noi avem o sumă impresionantă, cu siguranță, peste 4 milioane de cetățeni ai României care lucrează și, de fapt, contribuie la PIB-ul altor țări din UE. Acest lucru nu se poate face prin invitații, prin discursuri patriotante, nu se poate face prin promisiuni deșarte, ci trebuie făcut într-un singur mod, și anume prin ridicarea economică a României, prin buna guvernare, prin clarificarea viitorului României și a căii pe care noi dorim să mergem. Cu cât va fi mai bine și cu cât aceste lucruri se vor rezolva, cu atât mai mulți români vor decide, probabil, să se întoarcă acasă. Unii nu se vor întoarce niciodată. Alții pot fi convinși să se întoarcă, mai ales, tinerii și noi trebuie să spunem răspicat că avem nevoie de ei și există un loc pentru ei în România. Dar, atâta vreme cât există măcar 10 cetățeni români în Marea Britanie datoria noastră este să ne îngrijim ca drepturile acestora să nu fie încălcate”, a conchis europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.